Съдът отказа да пусне двама българи (на 25 и на 48 г.), заподозрени в голям брой кражби в болници. Те бяха задържани в Белгия, след като в автомобила им са намерени голям брой стоки, пише холандският новинарски сайт Алгемеен Дагблад.

След ареста на двамата в Белгия, полцията започва да разследва дейността на мъжете в Хага и други градове, съобщава още Флагман. Те откраднали портфейл от болница на 25 юни м.г. и прибрали поне 1000 евро, заедно с пропуска на жертвата.

На 31 август пък откраднали лаптоп и портфейл, съдържащ 500 евро. Двамата изтеглили пари и от дебитната карта на жертвата си.

Полицейското разследване показало, че българите извършили кражби в градовете Апълдоорн, Капела ан ден Айсел, Горхем, Албласердам и Лейдердорп.

Болниците там веднага разпознали единия от двамата – изключително дебел мъж.

Според прокуратурата заподозрените влезли в болницата като посетители, а след това обирали пациенти и медицнски сестри. Не се стреснали дори от това да откраднат от човек, болен от рак. Двамата продължили престъпленията си толкова системно и организирано, че според държавното обвинение те били организирана престъпна група. Именно това може да бъде уличаващо в предстоящото дело.

„Това е очевиден случай на мобилен бандит“, заяви прокурорът.

По време на съдебната сесия днес, двамата мъже поискаха да бъдат освободени от ареста, защото били болни. Затлъстелият запозодзрян заяви, че има здравословни проблеми, а другият каза, че пръстовите отпечатъци, намерени върху откраднатите стоки, изобщо не са негови.

Съдът обаче реши да задържи мъжете, заради „твърдите позорения“. Делото ще продължи до 3 месеца.