Докато затлъстяването и свързаните с него състояния се повишават, опасностите от недооценяване на недохранването са сравнително пренебрегвани. То също може да има редица неблагоприятни ефекти върху здравето и благополучието на човека. В тази статия разглеждаме рисковете и причините за недостатъчното хранене. Ние също така подчертаваме някои от признаците и симптомите на това състояние, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Здравните рискове, свързани с това, че сте с недостатъчно тегло, включват: остеопороза и костни фрактури, безплодие, слаба имунна система, анемия, постоянна умора. Някои хора умишлено се придържат към ограничителни диети. В други случаи човек може да понижи приема си на храна поради разстройство на храненето или без да осъзнава, че го прави. Понякога хората, които имат необичайно висок метаболизъм или голяма физическа активност, не ядат достатъчно, за да се справят с нуждите на тялото си.

Признаци и симптоми на недостатъчно приемане на храна

1. Умора 

Един от най-очевидните и широко разпространени симптоми е непрекъснатото чувство на изтощеност. Тялото получава енергията си от калориите в храната и напитките, които човек консумира. То изисква определени количества енергийни калории, за да функционира правилно. Функциите включват основни и автоматични телесни процеси, като дишането, както и по-сложни - като активно мислене. Броят на калориите, необходими за поддържане на здравословно тегло, варира при всеки човек и зависи от редица фактори като размерите на тялото, метаболизма и нивата на физическата активност. 

2. По-често разболяване 

Когато човек не се храни достатъчно, това може да доведе до небалансирана диета, което означава, че тялото не получава достатъчно специфични хранителни вещества, за да поддържа здрава имунна система и да се бори с болестите. Това може да означава, че заболяванията като обикновена настинка, продължават по-дълго, отколкото трябва. Поддържането на здравословен хранителен прием е особено важно за хора, които вече имат отслабена имунна система, малки деца или по-възрастни. 

3. Постоянно усещане за студ 

Хората се нуждаят от достатъчно количество калории, за да поддържат здравословна телесна температура. Консумирането на твърде малко калории може да доведе до спад в основната телесна температура на човек, което създава постоянно усещане за студ. В проучване от 2011 г. изследователи установили, че хората, които консумират ограничен брой калории, имат значително по-ниска телесна температура от тези, които хапват повече.

4. Проблеми с кожата

Кожните проблеми са друг знак за недостатъчна консумация на храна. Ако тялото не получи достатъчно количество хранителни вещества като витамин Е, това може да доведе до кожни проблеми. Без достатъчно витамин Е, кожата на човек може да стане по-лесно увредена от възпаление или ултравиолетово облъчване. Други витамини, необходими за поддържане на здравата кожа, са витамин B3 и ниацин.

5. Депресия

Депресията е изключително сложно състояние на психичното здраве, което може да има редица взаимосвързани причини. Невинаги е възможно да се определи какво причинява депресията на човек, а състоянието не е непременно знак за недохранване. Последни данни обаче сочат, че може да има връзка между лошото хранене и депресията. В проучване върху бременни жени изследователи установили, че симптомите на депресия са свързани с по-ниски дози на омега-3 мастни киселини. В друго проучване, което използва данни от 31 424 възрастни, авторите установили, че хората с депресия имали по-ниски нива на витамин D, отколкото другите.

Как да се справим?

Най-ефективният начин човек да се справи с недостатъчния прием на храна е да увеличи броя на калориите, които консумира. Но е от решаващо значение това да се направи здравословно. Храните с високо съдържание на захар или нездравословни мазнини, като трансмазнини и наситени мазнини, съдържат значителен брой калории и може да бъдат примамлив начин за увеличаване на общия калориен прием. Тези храни обаче могат да допринесат и за някои здравни рискове като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Затова консумирайте ястия с високо съдържание на протеини и по-сложни въглехидрати като ориз или тестени изделия. Приемайте повече мононенаситени или полиненаситени мазнини като ядки и авокадо, както и зеленчуци.

Борис АЛЕКСАНДРОВ