Европейската комисия обяви в четвъртък, че започва нови легални процедури срещу Унгария заради наскоро приетия Закон, с който се криминализират дейностите, подпомагащи легалната миграция, пише брюкселското електронно издание New Europe, цитирано от Фокус. 

Комисията изпраща на Будапеща „формално предупреждение“, че новите анти-имигрантски закони ограничават правата на бежанците, отбелязва изданието.

Новите поправки в унгарската конституция ограничават правото на свободно сдружаване и изразяване и трябва да бъдат отменени, твърдят евробюрократите, които подкрепят заключенията на Офиса за демократически институции и човешки права към ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), както и тези на Венецианската комисия. Брюксел заяви, че Унгария „не изпълнява задълженията си според законодателството на ЕС, законите му и Хартата за фундаменталните права на ЕС“.

Унгарският законодателен пакет, наречен „Спри Сорос“ в чест на еврейският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, е част от по-широк план на правителството в Будапеща за справяне с мигрантската криза, за която правителството на Орбан вини основно въпросният „бизнесмен“.

Последният пакет на унгарският лидер Виктор Орбан определя подкрепата за "нелегалната имиграция" в Наказателния кодекс като предлагане за иницииране на молба за убежище на всеки, който е пристигнал или премине по пътя към Унгария, в която и да е страна, в която лицето не е преследвано. Според Закона, едно първо престъпление ще бъде разглеждано като дребно и може да бъде наказуемо с лишаване от свобода до 90 дни, но повторението на престъпленията и подкрепата на такава незаконна дейност с материални средства може да доведе до лишаване от свобода за период до една година.

В допълнение към горепосоченото, Европейската комисия също така реши да изправи Будапеща пред Съда на Европейския съюз (ЕСП) за неспазване на нейното законодателство в областта на убежището и завръщането по правото на ЕС след повтарящи се призиви, тъй като първоначалното стартиране на процедура за установяване на нарушение срещу Унгария относно законите за предоставяне на убежище е през декември 2015 г.

„След проведения анализ на отговорите, предоставени от унгарските власти, Комисията смята, че повечето от посочените опасения все още не са адресирани и в тази връзка сега реши да изправи Унгария пред ЕСП – последната инстанция на процедурата за нарушение“, се казва в съобщение от ЕК, като се отбелязва още, че новото законодателство противоречи на граничните процедури в ЕС. Допълнително, Будапеща не предоставя ефективен достъп до процедурите за предоставяне на убежище и нередовните мигранти за изпращани обратно през границата, дори и да искат да подадат молба за убежище, което е нарушение на още една евродиректива.