Шестима американски сенатори представиха проект за ограничаване на заемите от международни финансови институции за Турция, "докато турското правителство не прекрати несправедливото задържане на граждани на САЩ", предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на сенатска комисия. Проектът, който е подкрепен от две партии, инструктира американското ръководство на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие да се противопоставят на бъдещи заеми за Турция, с изключение на тези с хуманитарна цел, се посочва в изявлението на сенатската комисия по външни отношения, предава БТА.

Според предложения текст съпротивата трябва да продължи, докато Турция "не престане произволно да задържа или да възпрепятства свободата на движение на граждани на САЩ (в т.ч. с двойно гражданство) или на местни служители на мисията на САЩ в Турция". Стъпката идва след решение на турски съд в сряда да остави в затвора американския пастор Андрю Брънсън, задържан в Турция от октомври 2016 г. по обвинение в "терористична" дейност. Турските власти обвиняват пастор Брънсън, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, както и в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Анкара разглежда тези две организации като терористични. Турция обвинява Гюлен и неговото движение за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

Пастор Брънсън, който живее в Турция от двайсетина години, е обвинен също в шпионаж с политически или военни цели. Той рискува да получи присъда до 35 години затвор, ако бъде признат за виновен в съдебния процес, започнал на 16 април. Случаят допринесе за обтягане на отношенията между Вашингтон и Анкара, които вече бяха влошени заради редица разногласия, специално по въпроса за американската подкрепа за сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и отказа на САЩ да екстрадират Гюлен, който живее в Пенсилвания.