Египетските учени откриха в черния александрийски саркофаг три повредени мумии, съобщава порталът "Йоум7", позовавайки се на шефа на управлението по въпроса на паметниците на древността на Египет Мустафа ал Вазири.

 

По думите му, намерените мумии не принадлежат на някое кралско семейство. "Тези мумии нямат никаква връзка с кралските семейства от птолемейския или римския период, защото по саркофага липсват съответните надписи", каза ал Вазири. Той също отбеляза, че мумиите са се оказали силно повредени от вода, просмукала се в саркофага през пукнатина. Учените сега ще трябва да изяснят кой именно е бил погребан в саркофага.  


Загадката на черния саркофаг 

Незасегнатият от мародери запечатан тайнствен и гигантски саркофаг от черен гранит с тегло от 25-30 тона бе открит в началото на юли при провеждането на строителни работи под сграда в град Александрия. На същото място на дълбочина от пет метра бяха намерени 40-сантиметров фрагмент от статуя на мъж от мрамор и някои други артефакти. 

Съобщаваше се, че на територията на разкопките може да има паметници от елинския период от историята на Египет. В същия район вече са открити други гробове, отнасящи се към IV век преди нашата ера. 

Тайната на запечатания саркофаг породи слухове в египетските и европейските медии. В Египет заговориха за "проклятието на фараона" и за това, че саркофагът, най-вероятно, не е бил отворен до сега и разграбен заради някакво зло, което е затворено в него.  

Страховете бяха подхранвани и от необичайния цвят на паметника, а също и от гигантските му размери (265 сантиметра дължина, 185 — височина и 165 — в ширина). 

Западната преса направи предположение, че саркофагът може да принадлежи на самия Александър Македонски, чийто гроб все още не е открит.