Съдови хирурзи и ортопеди от болница в Бургас спасиха живота на млад мъж с тежка травма на ръката и голяма кръвозагуба.

В петък след полунощ в спешно състояние в болницата пристига 19-годишен мъж, получил нараняване след падане върху прозорец. Ръката на младежа е прерязана до костта, разкъсани са всички сухожилия и нерви, както и брахиалната артерия, чието прекъсване може да доведе до смъртен изход. Приемащият лекар д-р Кристиян Василев реагира адекватно и за кратко време се събира екип от ортопеди и съдови хирурзи, които веднага преминават към операция.

„Пациентът пристигна в много тежко състояние. Установи се лезия на магистрален съд на ниво лакетна става и тотална лезия на нервите и мускулите в областта. Това е животозастрашаващо състояние поради голямата кръвозагуба и хеморагичен шок, както и рискова по отношение на бъдеща инвалидизация“. разказва д-р Стоян Минчев от Клиниката по ортопедия.

Съдовият хирург д-р Галин Желев зашива артерията и вената и възстановява кръвоснабдяването.

Животът, както и ръката на 19-годишния младеж са спасени и предстои дългосрочно лечение за възстановяване на функциите на крайника.

Пациентът е имал огромен късмет, че е стигнал до болница, която може да осигури моментално нужните специалисти. Заради засегнатата артерия, кръвозагубата е била много голяма и всяко забавяне е можело да му струва живота.

Другата опасност, която е дебнела младежа, е риск от ампутация на ръката, предвид голямата травма.