Не водим война с никого, работим в интерес на България. Колкото по-бързо хората разберат за тези 1,6 милиарда лева в сферата на енергетиката, за които товори президентът Румен Радев, толова по-добре. Аз нося справка. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод вчерашния скандал, при който ГЕРБ заяви, че президентът създава фалшиви новини. 

А президентът Румен Радев каза вчера, че служебното правителство е оставило1,6 млрд., като е събрало просрочени вземания от няколко години, особено в сферата на енергетиката. Там нарочно с години от някои компании не са търсени тези пари, посочи Румен Радев. 

Няма как едно правителство, което е служебно, в рамките на 3 месеца, да направи чудеса от храброст. Бюджетът на МЕ е 300 милиона, откъде са тези пари, за които президентът говори, не е ясно, посочи Теменужка Петкова.

Поисках вчера справка - от 26 януари до 4 май 2017 г. са изготвени 15 искови молби. Това го прави всяка една администрация, в годините сме водили десетки и стотици дела, това е нормална практика. Тези искови молби са на стойност 3,4 милиона лева, през времето на служебното правителство са събрани нула лева, след това са събрани пари. Чакаме 2,3 милиона лева от тези искови молби. По време на служебното правителство, по искови молби от предходни периоди, са постъпили 6 хиляди лева, коментира още Теменужка Петкова.

Нашият призив към президента е за това, ако той има някаква конкретика, да каже какво се случва и кой казва истината, заяви Петкова. Бях изненадана от думите на президента. Не бива да се говори така, особено, когато се говори за енергетиката, която е стратегически отрасъл. Статистиката показва, че сивият сектор в сферата на икономиката изсветлява, посочи министърът на енергетиката. 

На въпрос дали ще има Г-н Лъжа по отношение на президента, Петкова отново подчерта, че фактите трябва да бъдат доказани. Призивът за тези три дни е наистина в кратък срок българските граждани да научат истината такава, каквато е. 

На въпрос за сделката Инерком и забраната й от страна на КЗК Петкова подчерта, че сделката се реализира от чешката държава. Съгласно закона за енергетиката и КЕВР държавата има непрекъснат контрол върху този тип енергийни предприятия, поясни тя. Едва ли КЗК ще се произнесе по този начин, ако няма достатъчно основания за това, заяви още министърът. Ако заинтересованите страни желаят, има 14-дневен срок за обжалване. Трудно ми е да говоря от името на г-жа Върбакова, тя има своите правни съветници и ще преценят какво ще правят, посочи Петкова.

Вчера от Инерком заявиха, че в следващите дни ще анализират решението на КЗК и ще коментират забраната за сделката. 

Познавам се с нея и нейното семейство от 20 години, заяви Теменужка Петкова. Чувахме се в началото на ситуацията, когато избухна скандалът. Тя се обади в човешки план да изкаже съжаление, че се стигна до оставката ми, разкри Петкова. Тя обясни, че няма представа и не се е чувала със нея по повод намеренията й за обжалване. Няма как българското правителство да има отношение към сделката на Чехия, отсече министърът на енергетиката. 

ЧЕЗ е собственик на активите си в България и упражнява своите дейности до момента на продажба на компанията. Енергийната сигурност е подсигурена, гражданите трябва да бъдат спокойни и да не се поддават на провокации, заяви Петкова.