Европейските граждани, фирми и институции трябва да ускорят подготовката си за последствията от излизането на Великобритания от ЕС, се казва в циркуляр, разпространен от Брюксел днес.

До 30 март догодина всички фирми, които работят на британския пазар или с британски партньори, трябва да са взели необходимите решения и събрали нужните им документи. Посолствата да са заредени с визи, институциите с формуляри за издаване на сертификати и разрешителни. Работещите - с нови легализации на дипломите.

Независимо дали ЕС и Великобритания успеят да се договорят за условията за напускането и за бъдещите си отношения и тези споразумения бъдат ратифицирани и влязат в сила до тази дата, Великобритания ще престане да бъде член на ЕС и нищо не може да спре това, предупреждава Европейската комисия.

Ако споразумение за условията за напускане бъде постигнато, европейското право ще продължи да действа на територията на Обединеното кралство още 21 месеца, до 1 януари 2021 г., през т.нар преходен период, поискан от британския премиер Тереза Мей за омекотяване на удара върху британската икономика.

Ако договореност няма, всички връзки, правила, стандарти и норми се прекратяват автоматично в полунощ на 29 март. По границите на Великобритания ще бъдат въведени гранични, санитарни и митнически проверки за европейските граждани и стоки. Нови документи и разрешителни ще са нужни за бизнеса, а сега действащите - ще престанат да са валидни. Прекъсвания и закъснения в транспорта и опашки по границите заради новите проверки, са гарантирани. Компаниите и частните лица, работещи с европейски грантове и фондове във Великобритания, ще загубят достъп до тях, а участниците в обществени поръчки - отхвърлени, предупреждава Еврокомисията. Заради по-тежкия режим на проверки, е възможен дефицит на лекарства.

При т.нар “твърд Brexit”, издадените от британски органи и фирми сертификати, лицензи и разрешителни ще станат невалидни в Европа и фирмите трябва да са си набавили нови, европейски. Общо около 60 икономически сектора ще бъдат засегнати от изискването за промяна на издателя на лицензите и сертификатите им за работа.

Нови митнически процедури и правила за събиране на ДДС ще влязат в сила.

Редът за защитата на марките, авторските права и признаването на дипломи и квалификации от съответно европейски и британски училища, също ще бъдат различни, предупреждава Комисията.

Договорките за статута на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство няма да влязат в сила.

Тъй като до момента ЕС и Великобритания не са се споразумяли по условията на напускане и не са започнали преговори за бъдещите си отношения, Еврокомисията смята, че гражданите и фирмите в 27-те оставащи в ЕС държави, трябва да се готвят за най-лошия сценарий - автоматично спиране действието на европейските закони, правила и стандарти на територията на Обединеното кралство от 30 март 2019 г.

Европейските външни министри се събират днес в Брюксел, за да обсъждат двата сценария, както и предложенията на “Даунинг стрийт” 10 за бъдещите отношения между вече разведите ЕС и Великобритания.

Брюксел е сложил краен срок да приключи преговорите по споразумението за начина на напускането на Великобритания до октомври или най-късно до края на годината, за да даде време за ратификацията. Ако такова споразумение бъде постигнато, то може теоритично да бъде задействано временно, за да се избегне хаоса и паниката.

Държавите членки имат още един вариант - да удължат единодушно срока на преговорите за напускане. От своя страна Обединеното кралство може да внесе писмо, с което се отказва да напуска, но то също трябва единодушно да бъде одобрено от оставащите 27.