Вчера старши-треньорът на Ботев Пловдив Николай Киров заяви, че има изключително къса скамейка, а нови попълнения на хоризонта не се виждат, тъй като му е било заявено, че пари за такива няма! Всъщност основателни ли са притесненията на Белия?

Като всеки един треньори и Киров иска да има по двама класни футболисти за всеки пост. Този сезон явно няма да е такъв за канарчетата. Киров ще разполага точно с 15 играчи със сериозен опит в Елита, като двама от тях са вратари. Тоест Белия ще разчита на 13 полеви играчи, които да изнеса първия полусезон. Е, няма как при това положение Киров да е щастлив.

Най-трудно на Белия ще е в оформянето на защита. Там той ще има петима опитни, от които да избере 4 които да стартират даден мач. Бековете пък са само двама. Един за отляво (Минев) и един за отдясно (Филипов). Избор за крайни бранители – 0. Точно за това в повечето от контролите си Белия пробва новото попълнение Ничев като десен защитник. В отбрана Киров ще може да разчита и на Кристиян Димитров, който натрупа игрови минути и самочувствие миналата година в Монтана. Кадърът на Локо Пд обаче няма кой знае какъв опит в Елита ни. 17-годишният Атанас Янков ще е младокът, който ще влиза на пожар в сериозните битки, ако се наложи. Това е! 7 човека за 4 позиции. Само за сравнение – градският съперник Локо Пд разполага с 6 централни бранители и 4 бека, като нито един от тях не е голобрад юноша.

За двойката дефанзивни халфове Киров също няма никакъв избор. Той разполага единствено със Серкан Юсеин и Лъчезар Балтанов. Ако един от двамата се контузи или бъде наказан, а второто няма как да не се случи, Киров ще има завърналия се след преотстъпване в Несебър Радо Апостолов – Щайгата.

4-ма са футболистите, от които Белия ще трябва да избира трима за атакуващи халфове. Неделев, Ндонгала, Васил Шопов и Густаво. Тук Киров ще разчита и на 16-годишният Слави Шопов, както и на 17-ките Крис Добрев и Благовест Данчев. На помощ е и 20- годишният Милко Георгиев, който все пак има някакъв опит в Първа лига.

Нападатели – двама! Диого и Стивън! В случаи като този преди мача в събота с Левски (Диого – контузен, Стивън не подготвен на 100%) Киров ще бута между централните бранители на съперниците халфът Васил Шопов или 17-годишният Крис Добрев.

Ако не с друго Николай Киров може да се похвали, че 11 от 24-членната му команда са минали през школата на Ботев Пд. Някои от тях изцяло са продукт на жълто-черната академия, други са били селектирани там в даден момент от тяхното развитие.

Ето и една интересна стартова единайсеторка от играчи на Ботев, които са минали през школата на клуба. Нареждаме ги в схемата 4-2-3-1, която треньорът на жълто-черните най-често използва:

Мартин Димитров

Радо Апостолов – Радо Терзиев – Кристиян Димитров – Атанас Янков

Серкан Юсеин – Благовест Данчев

Слави Шопов – Тодор Неделев – Милко Георгиев

Крис Добрев

Ето и цялата групата на Ботев за началото на шампионата:

Вратари със сериозен опит в Елита:
Иван Чворович и Даниел Кайзер

Вратари без сериозен опит в Елита:
Мартин Димитров

Защитници с опит в Елита:
Йордан Минев, Филип Филипов, Костадин Ничев, Радослав Терзиев и Димитър Пиргов

Защитници без сериозен опит в Елита:
Кристиян Димитров

Халфове и крила със сериозен опит в Елита:
Серкан Юсеин, Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев, Васил Шопов, Густаво Афонсо и Дуде Ндонгала.

Халфове и крила без сериозен опит в Елита:
Радослав Апостолов и Милко Георгиев

Нападатели със сериозен опит в Елита:
Диого Кампос и Стивън Петков

Юноши:
Кристиан Добрев на 17 години
Атанас Янков на 17 години
Благовест Данчев  на 17 години
Станислав Шопов на 16 години