29-годишен бивш модел, набелязана от ИДИЛ. Кимбърли Минърс е била потърсена във Facebook от бойци на терористичната групировка в Сирия.

Жената твърди, че ежедневно са и изпращани стотици съобщения в социалната мрежа от мъж на име Навед Хюсеин, който искал да се ожени за нея. Двамата започнали да обсъждат гражданската война и така започнало началото на тяхната кореспонденция. Антитерористичната полиция се натъкнала на съобщенията и открила поредица от телеграми, както и ръководство за експлоатация на бомба. Минърс е арестувана и принудена да се запише на програма за превенция срещу тероризма.

Жената, обаче, отпаднала от програмата и била арестувана през октомври 2016 г. Кимбърли е пусната на свобода през март следващата година с предупреждение за задържане под стража, след като полицията разбира, че жената всъщност е била излъгана. Хюсеин пък е убит през 2017 г.

Кимбърли твърди, че във времето, когато от ИДИЛ са се свързали с нея, тя е била много самотна и тъкмо е загубила бебето и годеника си.

"Бях възмутена от това, което се случва на децата в Сирия. Започнах да споделям видеа с бомбени атаки и малко след това започнах да получавам и съобщения. Хора от Сирия ми изпращаха покани за приятелство. Срам ме е да призная, но ми харесваше цялото това внимание. Хората нямат абсолютно никаква представа, но ИДИЛ активно търси уязвими хора в интернет. Хора като мен", споделя моделът пред The Times.

От терористичната организация действително се свързват с хора, които са лабилни и лесно могат да бъдат вербувани.

През 2013 г. Сали Джоунс напуска Великобритания с един от синовете си, за да се присъедини към Халифата. Омъжва се за компютърен хакер от Пакистан. Мъжът е убит през 2015 г., а Сали Джоунс става известна като Бялата вдовица.

Смята се че британката стои зад опит за атентат срещу кралицата и принц Филип през 2015 г., а по-късно Дейвид Камерън оповестява и планирана от съпруга й "варварска атака" срещу Запада – атентат срещу високопоставени лица.

Освен това, смята се, че Бялата Вдовица е един от заговорниците, отвлекли ветеран от американската армия, който беше обесен от терористичната групировка.

Джоунс има поредица от акаунти в Twitter, в които публикува снимки с Калашников. Сали Джоунс беше убита при въздушно нападение през октомври миналата година.

Жени са вербувани от ИДИЛ и преди. Същата година гражданки на Лондон, Глазгоу и Кардиф организират поредица от терористични нападения по време на Рамадана.