Хормоните, отделяни в човешкото тяло, са цяла микровселена, за разчитането на която са нужни сериозно образование и солиден опит. Голяма част от тях са ключов фактор при реализирането на най-голямата мечта на всяка двойка – забременяване, износване и раждане на здраво бебче. Вече ви разкрихме кои са първите стъпки към така специалистите от Медицински комплекс  описаха какво да очаква двойката при първото си съвместно посещение при репродуктивен специалист. Сред обичайните изследвания, с които започва лечението на стерилитета, са тези на нивата на ключови за женския организъм хормони.

 

Женските полови хормони се произвеждат от различни органи в човешкия организъм – мозък, надбъбречни жлези, яйчници, плацента. Те са в точно определени количества през различните възрасти на жената, по време на бременност, в различните периоди на менструалния цикъл. Изследването на техните стойности и резултатите са ключови за определянето на следващите стъпки при лечението на двойките със стерилитет. Понякога назначаването на изследване на един или друг хормон може да обърка пациентите, ето защо ви предлагаме кратък и ясен пътеводител във вселената на веществата, които определят голяма част от живота ни.

 

FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) – секретира се от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от втори до пети ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при инвитро процедура.

 

LH (лутеинизращ хормон) – има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената.

 

Estradiol (eстрадиол) - основният естрогенен хормон в женския организъм. Изследва се в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на инвитро процедура естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията при инвитро процедура.

 

Progesteron (прогестерон) – отговорен е за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-и – 23-ти ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията.

 

Не е изключено високото TSH (тиреостимулиращия хормон), което е индикатор за проблем с щитовидната жлеза, да е причина за ненастъпване на бременност или за проблем с износването на такава. Научните данни показват, че 2% от жените, страдащи от стерилитет, са диагностицирани с хипотиреодизъм. В случай на отклонения е препоръчително да се направи консултация с репродуктивен ендокринолог, който да препоръча терапия за намаляване на TSH в референтни граници. Следва проследяване дали именно високите нива на хормона са били причина за проблемно забременяване.

 

С напредване на репродуктивната възраст спонтанното зачеване на здраво дете може да бъде затруднено. Това може да се дължи на влошеното генетично качеството на яйцеклетките, както и на намален или изчерпан яйчников резерв. Поставянето на тази диагноза стартира с преглед при репродуктивен специалист с ултразвукова диагностика и провеждане на хормонални изследвания. Прегледът цели да установи наличието на антрални фоликули, а паралелно с тях се прави хормонални изследвания на Инхибин-Б и Антимюлеров хормон. Допълнително по преценка на лекуващия лекар могат да се назначат и други хормонални изследвания.

 

AMH (анти-мюлеров хормон) – произвежда се от гранулозните клетки на малките растящи фоликули. Нивата му в кръвта са постоянни и не зависят от деня на менструалния цикъл. Макар и с добра предиктивна стойност, нивата на този хормон не са единственият маркер за определяне на яйчниковия резерв. Обичайната практика е да се извършва и ехографско изследване с цел определяне броя на антралните фоликули, като се вземат предвид и стойностите на FSH.

 

Inhibin B (Инхибин Б) – отделя се от гранулозните клетки на т.нар. антрални фоликули в яйчника. Намаляването на серумните нива на Инхибин Б в кръвта се свързва с напреднала репродуктивна възраст при жената.

 

Възможно е при индикации репродуктивният специалист да назначи и изследване на Prolactin. Това е хормон, произвеждан от хипофизната жлеза, която се намира в мозъка. Той стимулира кърменето, а наличието му в по-високи от нормалните концентрации при некърмещи жени се обозначава като „хиперпролактинемия”. Повишените нива на пролактин могат да се дължат на прием на някои видове медикаменти (успокоителни, естрогени, болкоуспокояващи), вследствие на повишен стрес, някои бъбречни, чернодробни или ендокринни заболявания, поликистозни яйчници. При жените с хиперпролактинемия се наблюдават смущения в овулацията и проблеми със забременяването.

 

Важно е пациентите да помнят, че назначаването на хормонални изследвания се прави единствено от специалист и то след като се вземе под внимание пълната анамнеза на жената.