Сградата  на бившия Партиен дом на площад „Централен“ е функционално стара и строителството на нова ще бъде  по-рентабилно, отколкото да бъде напълно реновирана. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев  във връзка с предложението на сдружение „Дом за Пловдивската опера“  сградата да бъде съборена и на нейно място да бъде отреден терен за изграждането на нова. 

Той  го определи като  логическо обосновано с аргумент, че резултатите от проведеното обследване показват, че изграждането на новия дом за операта ще излезе с около 30% по-евтино. 

Тотев обаче предупреди, че самият  факт, че сградата се намира в центъра на града, означава че за реализацията на предложението ще бъде необходимо и политическо решение. То трябва да бъде подкрепено и от Пловдивския ОбС.  Преди това  обаче по него трябва да се произнесат  и имащите отношение към темата комисии, сред които бюджетната, правната, културната и комисията по общинска собственост. 

Внасяме предложението без никакви промени, както сме го получили и ще направим всичко възможно още на предстоящата  сесия на местния парламент на 26 юли  да бъде  внесено  в дневния ред, като ще поканим да присъстват и да вземат отношение в дебатите и  представители на сдружението, подчерта още кметът Иван Тотев