Футболистите и спортно-техническия щаб на световния вицешампион Хърватия направиха изключителен жест към деца в неравностойно положение. Селекционерът Златко Далич, Лука Модрич, Иван Ракитич и останалите играчи дариха всички 23 милиона евро, който спечелиха от Мондиала в Русия на фондация.

Далич излезе с прочувствено послание в социалните мрежи, което бе публикувано на официалната страница на хърватската федерация във "Фейсбук":

“Това поколение показа, че е колектив от големи футболисти и може да достигне до върха на света без значение от държавата, бюджета или размера на страната. Пиша тези редове заради трудните времена на Хърватия. Хърватия е най-бедната страна в Европейския съюз, управлявана от хора, които се считат за членове на престъпни организации. Хърватия е страна, от която са си тръгнали милиони в последните 20 години. Днес в Хърватия пенсионерите не смогват да покрият основните си нужди, младите хора не могат да си позволят образование, здравето е на много ниско ниво, а съдебната власт защитава богатите и е корумпирана.

Всеки един от отбора ще дари премията си от Мондиала в Русия на фондация за децата на Хърватия. Тази фондация ще финансира летните ваканции на децата, които никога не са виждали Адриатическо море”, написа треньорът на “шахматистите”.