Лекар и двама специалисти от  ДКЦ -V  са съкратени след като учредяват синдикална секция към КТ „Подкрепа“ в лечебното заведение. За това алармираха от синдикалния регионален съюз в Пловдив. 

Физиотерапевтът д-р  Антония Динева, която става председател на секцията в бившата поликлиника, и двете рехабилитаторки Добринка Георгиева и Красимира Вичева получават заповедта са освобождаване от работа в деня на учредяване на синдикалната организация -10 юли.  Мотивът за прекратяване на трудовите им договори е съкращаване на трите щата и това, че медиците работят на 4 часа и в друго лечебно заведение. 

Според уволнените обаче, истинската причина  е учредяването на синдикалната структура. Заместник председателят на КТ “Подкрепа“ в града  Христо Даскалов обясни, че управителят на ДКЦ-то е била писмено уведомена с протокол за създаването на секцията. По думите му само час след учредяването и избиране на ръководството, в което влизат и  трите жени, те  са освободени от работа. 

Той е категоричен, че това е грубо нарушаване на кодекса на труда и от синдиката ще заведат дела в съда, ще бъде увeдомена и Инспекцията по труда. От КТ “Подкрепа вече са подали сигнал и до Прокуратурата за антисиндикализъм и за злоупотреба със служебно положение  от страна на управителя на лечебното заведение д-р Олимпия Литовойска. 

Според Даскалов в сградата на бившата поликлиника се ползват помещения, наети от фирма без търг или конкурс и д-р Литовойска работи в тази фирма, което е нарушение на закона за конфликт на интереси.  От синдиката настояват за спешно свикване на Общинския съвет за тристранно сътрудничество за разглеждане на случая. 

По думите на уволнените те са получавали трудови възнаграждения, които са под минималната работна заплата и приетия  колективен трудов договор в отрасъл здравеопазване в община Пловдив. 

Потърсена за коментар д-р Литовойска  категорично отхвърли всички обвинения и заяви, че изнесената информация не отговоря на истината. Тя уточни, че съкращаването на трите щата е съгласувано с Инспекцията по труда и като процедура е извършено много преди учредяването на синдикалната организация.