В този материал става въпрос за бдителността, която може да ви спаси живота. Ракът на мозъка е ужасна диагноза, която поразява повече жени, отколкото мъже.

Както всеки друг вид рак, така и при тумора на мозъка – колкото по-рано е открит, толкова по-голям е шансът за лечението му. Това означава че много внимателно трябва да наблюдаваме здравето си и да обръщаме внимание на симптомите, които на пръв поглед могат да ни изглеждат много безобидни.

Много силни главоболия

Те, придружени от гадене и повръщане, са един от най-честите симптоми, придружаващи мозъчния тумор. Важно е да посетите лекар, ако мигрената е честа, а продължителността – дълга.

Конвулсии

Туморните клетки могат да засегнат здравите части на мозъка и това да доведе до припадъци. Дори веднъж да ви се случи, е добре да посетите лекар, който да направи нужния преглед, за да установи на какво се дължи загубата ви на съзнание.

Гадене

Гаденето може да сигнализира за редица проблеми. Постоянното гадене обаче може и да е симптом на рак на мозъка. Добре е да посетите лекар, който да ви прегледа обстойно.

Очни проблеми

Зрителното увреждане, появата на петна или тъмни точки пред очите, замъглено зрение – всичко това може да бъде симптом за тумор на мозъка. Понякога образуванието се намира зад очите и може да повлияе дори на визията ви. При някой от изброените проблеми, веднага се консултирайте със специалист. Експерти поръчват поне веднъж годишно да преглеждате очите си, защото понякога лекарят може да се натъкне на проблема преди вас.

Слабост и изтръпване

Един от най-честите симптоми на рака е чувството за слабост. Като става въпрос за рак на мозъка то си заслужава да обърнете специално внимание именно на нея, особено, ако тя е придружена с изтръпване във всяка част на тялото ви. Друг обезпокоителен симптом е внезапната загуба на координация и трудността при извършването на ежедневни неща – например обличане.

Трудност при подбора на думи

Забравянето на някоя дума е нормално. Това може да се дължи на преумора или стрес. Ако изведнъж не можете да се сетите за някоя дума, не се притеснявайте. Трябва да бързате да посетите специалист, ако забравянето ви стане редовно и то относно обичайните думи, които използвате в речта си – например имена.

Промени в настроението

Внезапна агресивност, нетипична за вас, рязка промяна във вкусовете и навиците са симптоми, които не бива да бъдат игнорирани. Всяко увреждане в мозъка причинява промени в личността и ако вие или ваш близък внезапно започне да се държи много по-различно, без особена причина, то е време да посетите доктор./jenata.blitz.bg