Весела Петрова е експерт по здравословно и балансирано хранене. Приема клиентите си в кабинет в град София. Завършва обучението си като нутриционист във Виенския институт за холистично здраве „Vitalakademiе”. Дипломира се на тема: „Фитохимикалите и техните антиоксидантни свойства за предотвратяване и лечение на хронични заболявания”.

Поради изявените й познания е поканена в графската рехабилитационна клиника Хайнрих Каспар (Gräfliche Kliniken Heinrich Kaspar Klinik) в Германия, където работи с пациенти с наднормено тегло, стомашно-чревни заболявания, хранителни разстройства и сърдечни заболявания.

- Г-жо Петрова, напоследък акцентираме активно върху опасностите, които крие лятното слънце за здравето на кожата ни. А има ли и лечебни свойства и какви са те?

- Обичам слънцето и вярвам, че то има мощни лечебни способности. В здравословни количества излагането на слънчева светлина повишава метаболизма, усилва имунната система, активира някои ензими в тялото, намалява стреса, подобрява настроението и помага на тялото да синтезира витамин D. Ползите от излагането на слънце са многобройни и не трябва да се страхуваме да се възползваме от тях. А това може да бъде лесно, стига да знаете няколко основни правила, с помощта на които да се предпазите от негативните последици.

- Каква е връзката между храната и токсичността на ултравиолетовите лъчи?

- Колкото по-токсично е тялото и диетата ни, толкова по-вредно е влиянието на ултравиолетовите лъчи. Така че преди всичко трябва да се погрижите да обогатите менюто си с храни, съдържащи антиоксиданти – възползвайте се от широкия избор сезонни зеленчуци и плодове, които могат да ви доставят витамини, минерали и ензими.

Освен това, не забравяйте да планирате излагането на слънце – печете се сутрин или късно следобед, защото UV лъчите са най-силни между 10:00 и 14:00 часа. Шапката и слънчевите очила не са само аксесоар! Винаги ги носете.

 

Весела Петрова

- Кои храни ще ни помогнат за вътрешната защита на кожата?

- Искам да ви обърна специално внимание на няколко храни, които ще ви защитят от негативните странични ефекти на слънцето отвътре. В много случаи тези храни също така помагат вече нанесените щети да отшумят по-бързо. Сред тях на първо място са зеленолистните зеленчуци като броколи, зеле, спанак, целина, магданоз, праз, артишок и кориандър. Те са оптимални за предотвратяване и възстановяване след слънчево изгаряне, тъй като са богати на минерали, защитни антиоксиданти и витамини.

След тях идват динята, кайсиите, розовият грейпфрут и доматите. Съдържат ликопен – антиоксидант, който повишава естествената защита на кожата от свободни радикали с 35%. Идеален избор са за освежаваща и хидратираща закуска на празен стомах. И черният шоколад – може би за изненада на много хора.

Още една полза от какаото, за която може би не знаете – натуралното какао намалява чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. За целта е добре да изберете шоколад с високо съдържание на какао, сурово какао на прах или какаови зърна. Може да го използвате за приготвянето на здравословни десерти.

Сред тези продукти важно място заемат семената.

Лененото, конопеното семе и чията са добър източник на незаменими мастни киселини. Омега мастните киселини помагат за предотвратяване на слънчевото изгаряне и успокояват възпалението. Освен това лесно усвоимите аминокиселини и антиоксидантите в тях „ремонтират” повредените клетки на кожата, като помагат за бързото възстановяване след излагане на слънце.

- Кои продукти могат да засилят изгарянето на кожата?

- На първо място това са киселините на цитрусовите плодове. Под влияние на UVA лъчите киселината на цитрусите увеличава склонността към слънчево изгаряне.

Някои от етеричните масла са фототоксични, т.е. стават токсични, когато бъдат изложени на пряка слънчева светлина. За това не бива да се слагат върху кожата особено, ако ще се излагате на слънце. Към тях спадат бергамот, канела, джинджифил, лимон, лайм, мандарина, върбинка, пачули, портокал, жълт кантарион.

Избягвайте и целината и пащърнакът, защото съдържат фурокумарин, който защитава растенията по време на растеж, но повишават чувствителността към слънцето, когато се консумират в по-големи количества.

Диетите с високо съдържание на мазнини благоприятстват по-лесното изгаряне на слънце. Това важи особено за растителните мазнини. Заместването на мазните храни със сурови продукти и зеленчуци ще повлияе положително.

И последно предупреждение – парфюмът провокира възпаления по кожата под влияние на слънцето и може да предизвика зачервяване, а в дългосрочен план пигментации.

- Специалистите съветват да избираме подходящ слънцезащитен продукт. Но какво означава „подходящ”?

- Подходящи са слънцезащитните продукти с възможно по-малко съдържание на химикали. Някои от основните съставки в традиционните слънцезащитни масла могат да увредят клетките и да ускорят процеса на стареене 

Ако продуктът, който използвате в момента, съдържа бензофенон, динатриев EDTA, падимат О, оксибензон или парфюм, незабавно се отървете от него! Кожата е най-големият ни орган. Това, което слагаме върху нея, се абсорбира в тялото и кръвния поток. Това включва и съставките на слънцезащитния ни лосион, както и цялата козметика. Химикалите в повечето продукти могат да се окисляват от ултравиолетовите лъчи и да създават свободни радикали, които стимулират растежа на раковите клетки, тъй като увреждат ДНК.

Използвайте лосиони или масла без химикали, които съдържат цинков оксид, титанов диоксид и естествени минерали, които защитават от слънчевите лъчи.

Ако имате кожни проблеми или заболявания, изберете слънцезащитния си продукт с помощта на дерматолог.

- Знаем, че през лятото е много важно да хидратираме организма си, включително и кожата. Какво ще ни помогне в хидратирането?

- Добрата хидратация важи за всички, но ако кожата е по-суха, тогава трябва да й обърнете специално внимание и да увеличите приема на вода. В топлото време дехидратацията е по-голяма и тялото ще се нуждае от допълнителна течност, за да се възстанови кожата от изгаряне. Най-ефективното и естествено болкоуспокояващо средство е алоето. Билката има противовъзпалителни свойства и се използва като лечебен агент. Най-добре е да използвате чисто алое, което да съдържа възможно по-малко консерванти и химикали.

Направи си сам

Ако искате да сте сигурни, че контролирате съставките на слънцезащитния си крем, опитайте тази натурална алтернатива: според някои изследвания кокосовото масло има SPF от 7.1, а бадемовото масло – SPF от 4.6, като цинковият оксид увеличава SPF. Не използвайте етерични масла за тази рецепта, тъй като някои могат да бъдат токсични при излагане на слънце.

Съставки

2 супени лъжици прах цинков оксид (намира се в аптеките и някои здравословни магазини)

1 супена лъжица пчелен восък

1/2 чаша кокосово масло

1/2 чаша бадемово масло

стъклен буркан за съхранение

Поставете маслата и пчелния восък в стъклен буркан, затворете го и го потопете в съд с гореща вода. Разклащайте и разбърквайте, докато съставките се разтопят (около 10 минути).

Когато това стане, извадете буркана от топлата вода и внимателно добавете цинковия оксид. Слагайте по малко и разбърквайте, за да се получи хомогенна смес. И слънцезащитният ви крем е готов! Използвайте го до 6 месеца.

Забележка: Работете внимателно с цинковия оксид и внимавайте да не вдишате частиците. Най-добре използвайте маска или кърпа, с която да закриете носа и устата си.

Милена ВАСИЛЕВА