Тази година японската полиция арестува млад мъж, който се е самонастанил в частен дом и в продължение на половин година е обитавал апартамент на втория етаж. 90-годишната стопанка така и не забелязала "наемателя", въпреки че той не се криел от никого, дори оставял обувките си пред входната врата. Новият "съсед" бил  спипан от сина на възрастната жена.

Това, разбира се, се случва много рядко, но посещения в отсъствието на собствениците са напълно възможни, особено в сезона на отпуските и дългите пътувания.

Днес ще ви представим няколко прости способа,  с които ще разберете дали в дома ви не са влизали неканени гости.

Конец, залепен успоредно на вратата

Един от най-простите начини да се уверите дали, докато сте били на почивка, в дома ви не е влизал някой, е да поставите тънък незабележим конец успоредно на вратата. Когато вратата се отвори, нишката ще се скъса и ще остане да лежи на пода. 

След като опънете конеца, ще трябва да излезете много внимателно от дома си. В противен случай рискувате да развалите собствения си капан. 

Мъниста 

Ако поставите пред входната врата малка чашка, пълна с мъниста, тя задължително ще се събори при отваряне. Със сигурност неканеният гост ще забележи мънистата и ще опита да ги събере, затова предварително пребройте всяко едно зрънце. Едва ли този, който се намъкне в дома ви, ще успее да ги събере до едно. 

Сладки под изтривалката

Още един класически начин, с който може да разберете дали по време на отсъствието ви в дома ви не са влизали неканени гости. Просто оставете под изтривалката няколко крекера. Който и да реши да влиза, задължително ще смачка тънките сухи бисквитки, без да забележи нищо.

Направете снимки

Благодарение на съвременните технологии е много по-лесно да разберете дали някой не се е възползвал от отсъствието ви. Например, ако подозирате, че някой рови в нещата ви, просто направете няколко снимки, преди да заминете, а след като се върнете, сверете реалността с фотографиите. 

Приложение за записване на шум

В днешно време всяко домакинство разполага с по един смартфон, който не се използва от никого. Инсталирайте му приложение, което записва само шума и го скрийте някъде в коридора.

Разбира се, този метод работи, ако отсъствате от дома си за по-кратко време, защото след няколко часа непрестанна работа батерията на мобилното устройство ще падне. 

Безцветна боя

Изтъркайте до блясък бравата на входната врата, след което намажете цялата й повърхност с безцветна боя. Неканеният посетител със сигурност ще остави отпечатъци по дръжката, които после много лесно може да видите на ултравиолетова светлина. 

Чаша с вода

Всичко, което трябва да направите, е да оставите чаша с вода пред входната врата. Когато някой я отвори, чашата ще се събори и водата ще се разлее. 

Видео бавачка 

Ако камерите не са по джоба ви, то благодарение на най-обикновена видео бавачка със сигурност ще разберете, че в дома ви има неканени гости, стига да имате интернет. Просто скрийте камерата в коридора и наблюдавайте какво се случва от съседния апартамент или стая. /jenata.blitz.bg