На Изток хората не обичат да използват столове, считат ги за неудобни и неправилни. А у нас в училище и у дома непрестанно ни се повтаря: " Седни правилно! Гърбът изправен, крака заедно. Но в това положение рядко се остава дълго време и човек обикновено се прегърбва, защото му е по-удобно.

До какво може да доведе обаче този лош навик?

Остри нарушения на кръвообращението

Учените са провели проучване и са доказали, че неправилното седене повече от 10 часа на ден уврежда здравето повече от пушенето. Оказва се, че мускулите, скелетът, кръвоносната система, вътрешните органи (и тяхното местоположение) не са пригодени за продължително седене седнал! Всяка статична позиция предотвратява нормалния кръвен поток. Безобидният навик на седене не позволява кръвта да се движи безпрепятствено и отслабва мускулите на торса.

Предлагаме ви да разберете защо неправилното седене не е полезно и как да седнете правилно, за да избегнете проблеми със сърдечно-съдовата система.

Лошото кръвообращение провокира "букет" от проблеми: бъбречни заболявания, проблеми с черния дроб, яйчниците, хормонални нарушения, проблеми с цикъла при жените, проблеми с простатната жлеза при мъжете. Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания нараства. С други думи, обичайната седнала позиция скъсява нашите дни.

За да намалите въздействието на статичното положение върху тялото, трябва да намалите натиска върху гръбначния стълб. Практическа препоръка е винаги когато сядате да поставяте крака си под тялото или настрани. Заемете всяка поза от показаната картинката и останете така за 15-20 минути. Не забравяйте да изправите краката си, станете или ходете. Неволно желание да седне на крака е сигнал за нарушения в гръбначния стълб. С лумбалната сколиоза човек несъзнателно приема поза, която е удобна. И за да избегнете деформация, трябва да заемете огледална позиция, така че гръбнакът да е в състояние на контра-флексия.

Каква е ползата на горното упражнение? Човек частично блокира кръвообращението в сгънатия крак. Натискът върху гръбначния стълб и мускулите на гърба е намален. Когато кракът се изправи, кръвта тече енергично през съдовете и ги почиства.

Поради тези или други фактори, в съдовете се образуват атеросклеротични плаки (холестеролни отлагания), които стесняват артериалния кръвоносен съд. Плаките намаляват капацитета на кръвоносните съдове и причиняват запушване на вените, тромбоза, инфаркт или инсулт. Наслояванията в съда могат да бъдат измити от кръвен поток, създаден под налягане.

След като смените позицията, кръвта промива съдовете с мощна струя и ги почиства. Капилярите се разширяват. Ето защо децата в училището не могат да седнат и да стоят мирно на стола. Тялото сигнализира за застой и иска възстановяване на кръвообращението и позволяване на свободното движение на кръвта. За възрастните подобни действия не са с установените "цивилизовани" правила.

Активното свиване на капилярите е най-добрата профилактика на всички болести, казва физиолог А. Залманов: "Ако се увеличи достъпът на кислород към мозъка и всяка клетка на тялото, ако отворите десетки хиляди затворени капиляри, няма да откриете нито една болест, която не би била елиминирана. Основната причина за всички болести, без изключение, се състои главно в запушването на капилярите."

Идеалната седнала позиция е с кръстосани крака. В това положение се напрягат специфични нервни окончания. Изправяйки крака, те се отпускат и пречистват.

Още по-стимулиращо за кръвообращението е седенето на пета. За да направите това, седнете по турски и леко вдигнете едната пета нагоре. Колената се притиска към пода и седите на петата на другия крак. Останете в това положение до 20 минути и променете позицията. В този случай скоростта на циркулация се увеличава от 8 до 800 пъти!

Позата, която човек прави, докато седи, може да бъде изключително опасна. Особено тази забележка се отнася за жени, които обичат да поставят краката си един върху друг. В тази позиция се подава полюсната вена, кръвообращението в краката намалява, кръвоносните съдове се запушват с тромби. В резултат на това се получава умора, подуване, разширени вени.

Когато поставяте крак върху крак, кръвта се изтласква към сърцето. Това временно увеличава кръвното налягане, а натискът върху гръбначния стълб се увеличава. Засегнатите съдове причиняват напрежение на кръвта в малкия таз. Това засяга функциите на гениталиите, пикочния мехур, червата.

Продължителното седене в правилното статично положение "гърбът изправен, краката заедно" не е присъщо за нас. Уви, повечето хора са изкривени, движат се малко, ядат нездравословна храна, което само влошава нещата.

Но заседната работа не е присъда. За да избегнете проблеми, седнете на пода. Не кръстосвайте краката си, не изкривявайте гърба си и не се прегърбвайте. Седнете на стола с не повече от 2/3 от дължината на бедрата.

Избягвайте меките столове. Периодично сменяйте стойката на седене с някоя от показаните по-горе. Но не прекарвайте много време в нея. Всеки час се старайте да се изправите и да ходите няколко минути. Следвайте тези препоръки и останете здрави!