Активисти във Финландия използват интереса към срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин и в течение на два дни организират в Хелзинки протести с най-разнообразни искания, предаде Асошиейтед прес.

Защитници на правото на аборт се появиха днес с издути кореми и маски с лика на Тръмп. Антифашистки демонстранти носеха плакати с откровени обиди. Привърженици на свободната търговия, украински антивоенни активисти, природозащитници и поддръжници на правата на хомосексуалните, развяващи знамена с цветовете на дъгата - всички искаха да привлекат вниманието на световните медии, допълва БТА.

В града, който гордо отстоява правото на протест, демонстрантите бяха разпръснати. Някои останаха зад издигнатите от полицията заграждения, опитвайки се да дадат публичност на протеста си, докато световните лидери профучаха край тях в бронирани автомобили за срещата си в президентския дворец.

Други организираха демонстрациите си край забележителностите на Хелзинки - далече от срещите на лидерите, но на места, видими за жителите на града и туристите.

На протестно шествие, привлякло неколкостотин души, можеха да се видят и чуят на едно място какви ли не лозунги - някои подкрепяха германският канцлер Ангела Меркел, други викаха "Фашисти, вървете си у дома!", трети поставяха под въпрос легитимността на изборната победа на Тръмп, при положение, че е изгубил народния вот. На един плакат дори пишеше: "Мястото на Жената е в Съпротивата".

"Честно казано не мисля, че двамата души, които се срещат днес, ги е грижа дали сме тук или не", каза 43-годишната демонстрантка Тина Аспиала.

Това е по-скоро проява на глобална солидарност срещу много неща, и смятам, че точно затова си струва да се участва в протести, призна тя.

Преди пресконференцията на Тръмп и Путин от журналист бил отнет със сила малък плакат с текст: "Договор за забрана на ядреното оръжие", предаде ТАСС.

Отначало охраната извикала журналиста на разговор, а след няколко минути той се върнал и казал на колегите си, че искал да зададе въпрос, свързан с темата за ядрените оръжия. Докато им обяснявал, че според охранителната служба на пресконференцията е забранено да се носят плакати, той показал лист, малко-по голям от формат А4, с вече споменатия текст, след като бил изведен от охраната.