Алжирският ислямист Джамел Бегал, смятан за наставник на двама от извършителите на атентатите в Париж от 2015 г., бе освободен днес от затвора във Везен льо Коке в Западна Франция, съобщи Франс прес, като се позова на източник от съдебната система.

Бегал излежа втора десетгодишна присъда във връзка със заговор за освобождаването на алжиреца Смаин Аит Али Белкасем, осъден доживот за бомбен атентат в парижкото метро през 1995 г.

Френските власти се стремяха този 52-годишен неудобен субект с отнето френско гражданство възможно най-бързо да се върне в Алжир и преговаряха в тази връзка с властите в родината му, която е напуснал на 21-годишна възраст, заминавайки за Франция.

Тази сутрин той бе експулсиран, след като излезе от затвора - отпътува за Алжир от парижкото летище Роаси, съобщиха източници на АФП.

"Преди 10 години блокирахме експулсирането му в Алжир поради риска да бъде изтезаван. Сега обаче климатът там му се вижда по-мек", обясни за АФП неговият адвокат Беранже Турне.

Бегал е лежал във френски затвори общо 17 години. Авторитета му признават вече три поколения начинаещи джихадисти, отбелязва АФП.

Осъден през 2005 г., той признава, преди да се отметне, защото уж го измъчвали разследващите в Обединените арабски емирства, че е бил натоварен от приближен на Бин Ладен да подготви атентат срещу американското посолство и културен център на САЩ.

В затвора Фльори-Мерожи край Париж се запознава с бъдещите извършители на масови убийства в редакцията на "Шарли ебдо" - братята Куаши, и в гастроном за еврейски храни - Амеди Кулибали. Според следствието става техен "наставник", уважаван заради "религиозните си познания".

Освободен през 2009 г., той е въдворен на местожителство в очакване евентуално да бъде експулсиран, но тогава ЕСПЧ се възпротивява. Сниман е по време на свиждане с Кулибали. Отново го арестуват през 2010 г. и го затварят в единична килия, добавя подробности АФП.