Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви „много добро начало“ на срещата на върха с руския президент Владимир Путин, предава AFP. Разговорът помежду им в Хелзинки продължи около два часа, макар по-рано от Белия дом да поясниха, че за срещата е предвиден час и половина.

Световните медии предават, че след края на разговора "на четири очи" между Доналд Тръмп и Владимир Путин един от присъстващите журналисти е попитал американския лидер как е протекла срещата му "при закрити врата". На въпроса Тръмп е отговорил: "Много добър старт".

Междувременно срещата в разширен състав между делегациите на двете страни вече е започнала. Тя се провежда в Огледалната зала на императорския дворец в Хелзинки. Кореспондентите предават, че в залата са били пуснати журналисти, които до тогава са чакали края на разговора между Тръмп и Путин. По думите им, в залата за преговори на наредената маса вече са седели представителите на двете делегации. Храна в чиниите все още не е имало. По всяка видимост, в момента руските и американските политици водят преговорите по време на вечеря. 

Държавните глави са придружени от по шестима свои сътрудници. От американска страна това са посланикът в Русия Джон Хънтсман, държавният секретар Майк Помпео, управителят на Белия дом Джеф Кели, съветникът по национална сигурност Джон Болтън и съветникът на Тръмп по въпросите на Русия Фиона Хил. Сред приближените до Путин са външният министър Сергей Лавров и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Докато бе в ход срещата между Тръмп и Путин, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и първият дипломат на Москва Сергей Лавров проведоха паралелни преговори.