Членката на Съвета за електронни медии Бетина Жотева осъди журналиста и депутат от БСП Александър Симов на 7 000 лева за лъжа и клевета.

Това възторжено съобщи самата Жотева във Фейсбук с възгласа "Има Господ! Има съд! Има правда!", пише ПИК.

Жотева заведе дело срещу Симов след коментарите му по повод на това, че Жотева заплаши публично журналистката Къдринка Къдринова с неприятности. Скандалът се разигра публично в сградата на парламента. Членката на СЕМ и бивша журналистка написа в молбата си до съда, че е в изключително тежко душевно състояние от нападките на Симов.

Сега обаче тя обяснява: "Осъдих народния представител от БСП за клевета, обида, уронване на престижа и доброто ми име! Преди година, за дълго време бях подложена на невероятен натиск и тормоз, добре организиран, политически оцветен, който престана да има нещо общо със свободата на словото, а целеше намеса и промяна на Съвета, в който работя".

Жотева разказва, че "бях вкарана в интрига и си изпуснах нервите. Извиних се. Но явно не това беше целта, защото последва неописуем публичен линч. За семейството ми да разказвам ли?!".

Членката в надзорния медиен орган допълва, че "флагманът на публичното ми опозоряване, адептът на независимата и свободна журналистика, смелото перо на демократичната преса и голямата уста на БСП, Александър Симов даде всичко от себе си. Прилежно и методично, в пост след пост, в статия след статия ме громеше и омазваше... " И оповестява, че съдът не е признал нито един от неговите аргументи в своя защита.

По-нататък Жотева цитира мотивите и присъдата на съда, според която Симов трябва да ѝ плати 7 000 лева заедно с лихвите, считано от 6 юни 2017 г.

"Това е само първа инстанция, има още две и аз ще обжалвам", заяви Симов, потърсен от репортер на ПИК по повод решението по делото. И допълни, че всъщност Жотева е искала от него 23 000 лева, но съдът е намалил сумата на 7000.

"Преди 2 години имах подобен случай, съдеше ме човек на Расате и в крайна сметка бях оправдан", припомни още Симов. "Аз също вярвам в справедливостта на съда и съм сигурен, че и този път ще стане така", категоричен е той.

Модата да се съдят журналисти по члена за душевно разстройство, което са причинили на жалбоподателите, набила все по-голяма скорост. Така например Корнелия Нинова и Кирил Добрев в момента водят дела срещу левия журналист Румен Петков по същите причини за общо 220 000 лева.