Знаете ли, че ще ви е нужно около час и 40 минути активно ходене, за да изгорите калориите, които се съдържат в едно парченце млечен шоколад? А ако излишните килограми не са един и два, а много повече? 

Разбира се, не е лесно да се вземете в ръце и да започнете да отслабвате, особено ако си нямате идея с какво да започнете! Затова специално за вас сме събрали 11 съвета от специалисти, които ще ви помогнат да се сдобиете с така желаната стройна фигура. 

Осветете мястото по-добре и спрете музиката

Ако често се храните по заведения, трябва да запомните, че много ресторанти създават специална атмосфера, която да възбужда апетита на посетителите - осветлението е приглушено, чува се музика... Слабата светлина успокоява и отваря апетита. А музиката увеличава скоростта на дъвчене.

Постарайте се около вас да няма подобни стимулиращи фактори. Може и да не ви се вярва, че това оказва някакво влияние, но опитайте! Ще останете изненадани колко по-малко храна ще погълнете, ако светлината е по-силна, а около вас е тихо. 

Яжте канела всеки ден

 

 

Оказва се, че канелата не само подобрява вкуса на храната и й придава чудесен аромат, но всекидневната й употреба убива глада и притъпява апетита. 

Резултатите от изследване са показали, че тази подправка намалява скоростта на абсорбция на въглехидратите от тънките черва. Участниците в експеримента, които са консумирали пудинг с канела, са се чувствали сити за по-дълъг период от време от тези, в чийто десерт не е имало канела. 

Избирайте правилно чиниите за хранене

Учени от Университета в Корнуел са доказали, че ако цветът на чиниите се слива с този на храната, ще изядем с 30% повече, отколкото ако двата цвята силно се различават. Това се обяснява с факта, че подсъзнателно намаляваме количеството храна, ако цветът й съвпада с този на посудата.

Ако искате да си купите нов сервиз за хранене и не можете да изберете вариант, най-добре е да заложите на синия цвят. Той се различава значително от цвета на всички видове храна и съществено снижава апетита. 

Започнете да правите аеробика

Изследванията са доказали, че аеробните спортове, в това число бягането, ходенето и плуването, са най-добрите упражнения за изгаряне на телесни мазнини и сваляне на излишни килограми.  

Тук следва да уточним, че всички упражнения имат своите особености. Например възрастни хора с мускулна атрофия ефективно подобряват физическата си форма със силови тренировки. А младите и здрави хора, които искат да отслабнат, ще имат по-голяма полза от аеробни тренировки. 

 

Много внимателно подбирайте компанията си за хранене

Оказва се, че компанията, с която сядаме на масата, може да провокира у нас добри или лоши навици в храненето. Изследване е доказало, че хората са склонни да поръчват храна, подобна на тази, която са поръчали приятелите им. Добре е, ако вашето обкръжение отдава предпочитанията си на здравословната храна, но се случва и обратното. 

Освен това, ако човекът до вас се храни бързо, може да накара и вас да ядете бързо. 

Наспивайте се добре

 

Може да ви се струва невероятно, но степента на затъмнение на стаята, в която спите, също оказва влияние на трупането на излишни килограми. Американски учени са доказали, че хора, спали в тъмни помещения, са били изложени на риск от затлъстяване с 21% по-малко от тези, които са спали в стая, в която е влизала светлина. 

За ефективното отслабване е необходимо да се наспиваме добре - средно по 7-8 часа за денонощие. При хората, които не се наспиват ефективно, се наблюдава повишен апетит, който е резултат от нарушаването на хормоналната секреция.

 

Яжте повече млечни продукти

Изследванията са потвърдили житейския съвет, че млечните и особено киселомлечните продукти помагат за понижаване на теглото. Професор по хранене и медицина от Университета Тенеси е установил, че хората, които консумират такива продукти 3 пъти дневно, отслабват със 70% по-бързо от тези, в чието дневно меню млякото отсъства. 

Включете лютиви сосове в менюто си

Канадски учени са доказали, че лютите сосове не само ускоряват обмяната на веществата, но и намаляват желанието ви да изядете нещо сладко, печено или солено след това. 

Задължително включете в менюто си люти сосове или подправки. Веществото Капсаицин - съставка в лютия червен пипер, засилва имунната система и едновременно с това потиска усещането за глад. Можете да добавите малко лют пипер към омлета, макаронените изделия, ризотото или да сервирате месото с пикантен сос. 

Яжте повече бобови растения

Доказано е, че ежедневната употреба на около 130 грама бобови растения намалява апетита и помага за загубата на около  0,3 кг. за 6 седмици. Освен това, фасулът, грахът, лещата и нахутът са важен източник на протеини, богати са на фибри, а въглехидратите, които съдържат, не повишават нивата на кръвната захар толкова бързо, колкото белия хляб.

Хората, които не са свикнали да ядат бобови растения, трябва да започнат с малки количества. Могат да ги включат към супата или  основното ядене, да ги използват вместо картофите или ориза. А лещата можете да добавите към салата или домашно приготвените зеленчукови гозби. 

Започнете обяда със супа

 

Приемете като правило да започвате обяда си с нискокалорична супа. Подобен навик ще ви помогне много скоро да се разделите с излишните килограми. Изследвания на учени от Университета в Пенсилвания са показали, че яденето на супа преди обяда намалява общото количество на калории при приема на храна с 20%. 

Съставът на супата е много важен. Най-важното е една порция да не надвишава 100-150 калории. По-хранителните супи могат да доведат до обратния ефект, затова ви препоръчваме като най-добър вариант зеленчукова супа. 

Настройте температурата в стаята, в която  прекарвате най-много време

 

Австралийски учени са изяснили, че температурата в стаята е много важна при борбата с излишните килограми. Най-подходящата температура за едно помещение е 19 °С.

В човешкия организъм има 2 вида мазнини: бели, чийто запас непрекъснато се трупа, и кафяви, които са отговорни за разграждането на белите мазнини и получаване на енергия. Тези процеси протичат единствено при низки температури, за да може тялото да се сгрее. Освен това, ефектът не зависи от температурата на улицата. /jenata.blitz.bg