В България пристига експертна мисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" в Европейската комисия. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.
 
В момента икономическите ограничения са наложени само за шест села в две общини, в които има констатирани огнища на заболяването, обясни пред БНР директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев: „В случай че започнат да излизат и други огнища, както и в случай, че те не са съгласни, че сме достатъчно стриктни в контрола - възможно е да бъдат върнати санкциите обратно за областите Ямбол и Бургас“.
 
Обстановката в ямболското село Шарково е спокойна след протестите през почивните дни заради евтаназирането на близо 4000 овце и кози заради чумата. Все още не е ясно дали днес умъртвяването на животни в село Шарково ще приключи. В селото останаха живи 160 овце и кози.
 
Вчера от правителствената информационна служба съобщиха, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и подкрепата, която се оказва на стопаните. Оперативният щаб ще работи до овладяване на ситуацията. В състава на щаба влизат министрите на земеделието и на вътрешните работи, изпълнителният директор на Агенцията по храните, председателят на ДАНС, директорите на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Главна дирекция "Гранична полиция".