С все по-увеличаващия се натиск за предсрочни избори след лятото, правителството изглежда има намерение да проведе общи избори, заедно с местните и европейските през май догодина, тъй като министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас желае повече време, за да намали разликата между управляващата „СИРИЗА“ и основния претендент „Нова демокрация“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Фокус.

Освен това, имайки предвид че Панос Каменос, лидерът на по-малката коалиционна партия „Независими гърци“, заплаши да поиска избори когато договора за името с Македония влезе в парламента – между януари и март – правителството вече е заето с проучването на различни сценарии, които ще го задържат на власт поне до месец май.

Имайки предвид това, Ципрас ще се опита да се възползва възможно най-много от първичния излишък на страната, за да осъществи серия от контрамерки, които да свалят малко от тежестта на строгите кризисни мерки, както и ще продължи с данъчните облекчения за средната класа. Очаква се гръцкият премиер да оповести своите контрамерки по време на Солунския международен панаир през септември.

Въпреки това, съветници на премиера твърдят, че „СИРИЗА“ може само да очаква политически дивиденти през следващата година, когато „гражданите виждат парите, които влизат в джобовете им“.

В допълнение, Ципрас би желал да проведе изборите след като договора за името с Македония бъде ратифицирано, за да се избегне превръщането му в предизборен въпрос, което би имало политическа цена за „СИРИЗА“.