Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за американската телевизия CBS, че гледа на Европейския съюз като на враг заради търговската му политика и отново нападна Германия, която е вдигнала бяло знаме пред Москва, предаде ДПА.

"Мисля, че имаме много неприятели. Мисля, че ЕС е неприятел, имайки предвид как постъпват с нас в търговията. На човек не би му и хрумнало за ЕС, но те са неприятел", каза Тръмп в интервю от своя голф-клуб в Шотландия, преди да замине за Хелзинки.

"Русия е неприятел в някои аспекти. Китай е неприятел икономически. Със сигурност те са неприятели. Но това не значи, че са лоши. Означава, че са ни конкуренти", поясни президентът, като добави, че има "голям проблем с Германия", имайки предвид сделката за газопровода с Русия, посочва БТА.

"Предполага се, че воюваш заради някого, а този някой дава милиарди долари на онзи, от когото го пазиш. Има много гняв заради факта, че Германия плаща на Русия милиарди долари".

"Мисля, че това е много лошо нещо за Германия. Какво, те да не би да развяват бяло знаме?", заяви Тръмп.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск възрази, като написа в Туитър: "Америка и ЕС са най-добри приятели. Който казва, че сме врагове, разпространява фалшиви новини".