Неуспехът на световните сили да договорят приемане на еврейските бежанци, бягащи от преследвания на нацистите през 1938 година, е довел до създаване на договор след Втората световна война, с който страните са обвързани и днес. Това заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от Асошиейтед прес.

Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. "е отговор на този неуспех и остава най-голямата мярка за хуманността ни", посочи Маас в Twitter, пише БТА.

Коментарът му бе направен на фона на дебатите в Европа за отговора, който трябва да бъде даден на масовата миграция от Африка и Близкия изток и точно 80 години, след като международната конференция в Евиан, Франция, приключва без повечето от 32-те страни участнички в нея да поемат ангажимент за прием на повече бежанци.

Много евреи, убити по-късно в Холокоста, са се опитвали да емигрират в страни като САЩ, но им е бил отказан достъп.

Министерството на вътрешните работи на Германия посочи днес, че федералната полиция и полицията на провинция Бавария са постигнали споразумение да патрулират по границата, проверявайки за мигранти, които влизат в страната.

Баварската полиция ще може да извършва проверки по южната граница с Австрия "по молба или със съгласието на федералната полиция".

Консервативното правителство на Бавария настоява за по-строг граничен контрол преди регионалните избори есента, в които се очаква миграцията да има важно място, припомня АП.

Броят на хората, преминаващи незаконно германско-австрийската граница намаля силно след прилива на мигранти през 2015 година.