Със своя Розов плаж остров Будели е смятан за един от най-красивите в Средиземно море. Заедно с близкостоящите острови Санта Мария и Рацоли, с които образува красива детелина в морето, Будели е част от архипелага Мадалена.
 
Характерният цвят на крайбрежната ивица в Кала ди Рото, югоизточната част на острова, се дължи на ситно натрошените миди Форминифера. Т.е. всяка розова песъчинка някога е била микроскопично раче. Плажът е увековечен още през 1964 г. във филма “Червената пустиня”, който Микеланджело Антониони снима тук.
 

 

От 1994 г. Розовият плаж е обявен за национален резерват, с което на практика е въведена забрана за достъп до него. Години по-късно този статут получава целият остров, с което получава пълната закрила на властите.

През 2013 г. остров Будели беше продаден на търгБизнесменът Майкъл Харт плати за природния резерват с площ от само 1,6 кв. км 2,94 млн. евро. Адвокатите на новозеландецът увериха, че той ще прояви нужното внимание към опазването на природата на острова, но въпреки това властите на остров Сардиния, под чиято юрисдикция се намира архипелагът Мадалена, бяха против сделката.

 

Плановете на Харт, по професия банкер, да превърне острова в биолаборатория и обсерватория за изчезващи биовидове обаче срещнаха остър отпор сред местното население. Като част от природен резерват на Будели действа строгата забрана за строителство. Заради бурята от недоволство и неразбирателството със природозащитниците през 2016 г. милиардерът в крайна сметка се отказва изобщо от собствеността си над острова.


Днес Будели е необитаем, официално е въведена и забрана за посещение на розовия плаж. Мярката е заради туристите, които "отнасяли пясъка за спомен".

Службата на националния парк на архипелага Мадалена пък разказва любопитна история за разкаяла се туристка, която ...върнала торбичка с пясък, който взела при посещение на острова 29 години по-рано. В писмо към пратката си тя посочвала, че след като прочела какво представлява пясъкът на този плаж и колко е уникален за Сардиния се почувствала виновна.
 


В действителност розови плажове - феномен, получен от милиони натрошени черупки на малки розови морски създания, има и на други места по света. Известна е неземната красота наЕлафосини в Гърция, туристи привлича и плажът Тангси - на индонезийския остров Ломбок.
 
Плажната ивица с розови пясъци на бахамския остров Харбър достига дължина от почти 6 км.Бермудите също пленяват с дълга ивица от фини като пудра розови пясъци.
 

И плажът на Комодо в Индонезия е известен с прекрасния си розов пясък. Цветът му е следствие от смесването на бял калциев карбонат и скелетите на вид яркочервени корали, които се срещат в изобилие в някои райони от територията на Националния парк. Паркът представлява едно истинско чудо на природата, където не само розовите плажове са удивителни, но и подводният свят - несравнимо изживяване сред многообразието му от обитатели.

Източник: Дарик