Американският президент Доналд Тръмп каза, че ще обсъди значителни съкращения на ядрените оръжия, когато се срещне с руския президент Владимир Путин в Хелзинки в понеделник, предават световните агенции.
 
"Разпространението на ядрени оръжия е огромен, имам предвид за мен, е най-големият проблем в света, ядрените оръжия, най-големият проблем в света", заяви Тръмп след среща с британската министър-председателка Тереза Мей в нейната резиденция Чекърс.

"Ако можем да направим нещо, за да ги намалим значително, имам предвид в идеалния случай да се отървем от тях, може би това е мечта, но със сигурност това е тема, която ще повдигна пред него", каза Тръмп за предстоящата си среща с Путин.
 
По думите му "то също така е много скъпо нещо, но това е най-малко важното".

Той предупреди, че е трудно да постигне съществени сделки с Русия, защото противниците му ще кажат, че е твърде проруски настроен.

"Ние виждаме как тази глупост продължава, чиста глупост, но заради нея е много трудно да направиш нещо с Русия, защото каквото и да направиш, то е все едно: "Русия, о, той обича Русия", каза Тръмп.