- Месец след инцидента 21-годишната пловдивчанка разби носа на студентка в нощния клуб, в който работи - Като ученичка тренирала атлетика, предричали ѝ бляскава кариера

Във фейсбук танцьорката е качила своя снимка със сценичен костюм.  Съкратен съдебен процес ще поиска 21-годишната Габриела Медарова, която се прочу, след като пияна и надрусана помля десет коли в Пловдив, а месец по-късно разби носа на студентка. Двете дела са обединени в едно, а срещу Габриела има 4 обвинения - за шофиране в пияно състояние и каране на кола след употреба на дрога,за нанасяне на значителни материални щети и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. “Довереничката ми ще се признае за виновна и по четирите. Очаквам условна присъда, тъй като тя е с чисто досие”, заяви адвокатът ѝ Орлин Търновалийски. Той допълва, че по смисъла на закона извършените от Габриела престъпления не са тежки. Най-голямо наказание - от 1 до 3 г. лишаване от свобода, се предвижда за шофиране след употреба на алкохол или на наркотици. Бившата танцьорка в нощен клуб все още е в ареста. Според разследващите максималният двумесечен срок, в който може да остане под ключ, изтича на 22 юли. Защитникът ѝ обаче твърди, че трябва да излезе на 14-и, и е пуснал молба в прокуратурата за освобождаването ѝ. “Габриела има 8 дни полицейско и прокурорско задържане. Явно разследващите не са ги приспаднали”, посочи Търновалийски.

По думите му двумесечният арест на Медарова е бил прекалена мярка. Семейството ѝ също смятало така. “Дъщеря ни ли е най-опасният престъпник, че я държат толкова време”, питали родителите. Бащата е началник на склад, а майката работи в лаборатория. “Те казват, че Габриела трябва да понесе отговорност за извършеното, но не и да бъде измъчвана с дълъг престой зад решетките”, обяснява адвокат Търновалийски. Семейството едва ли е подозирало, че по-голямата от двете им дъщери ще добие такава печална слава. Като ученичка Габриела тренирала при Ива Пранджева и специалистите ѝ предричали блестяща кариера на атлетка. Впоследствие обаче Медарова се отказала от тренировки. Кандидатствала маркетинг в ПУ “Паисий Хилендарски” и я приели. Първокурсничката се хванала да танцува в нощен клуб. По думите на адвоката ѝ - за да си изкара някой лев и да помогне на родителите си в издръжката ѝ. Не била на трудов договор, а на хонорар.

На участие вземала 100 лв. “Заради това танцуване бе разпъната на кръст от медиите. Имаше и други намеци”, възмути се Търновалийски, след като снимки на Габриела в предизвикателен сценичен костюм обиколиха социалните мрежи. На 15 април т.г. тя била на работа, пила около 150 г водка и пушила марихуана. Тъй като не ѝ платили, нямала пари за такси и подкарала джипа БМВ-5 на приятеля си Пламен Николов-Пачо към комплекс “Оазис-4” в Пловдив, където той живеел. Под влияние на алкохола и тревата Медарова се движела с висока скорост, не успяла да овладее автомобила и помляла возилата, паркирани по улица на метри от комплекса. Пострадали нямало заради ранния час - сигналът за инцидента бил получен в I РУП в 6,20 ч. Колите обаче са претърпели значителни щети. По предварителни изчисления - за около 40 000 лева. След зрелищното меле Димитър Далчев от “Оазис 4” не можеше да се начуди на късмета си. “Хондата ми беше в редицата потрошени коли и единствено е оцеляла. Полицаите се шегуваха, че трябва да дам курбан”, каза мъжът пред “24 часа”.

Другите собственици обаче бяха съкрушени. Колите на някои заминаха направо за моргата като неизползваеми. Медарова попадна в ареста заради положителни проби за алкохол и наркотици. Оказа се, че е шофирала с 1,3 промила. Прокуратурата внесе искане в съда танцьорката да бъде под стража, тъй като поведението ѝ било опасно за обществото. Опитала се и да заблуди разследването. След като потрошила колите, се обадила по телефона на майка си и я помолила да дойде на място и да поеме вината Тя обаче отказала. “Дъщеря ми трябва да си понесе наказанието за извършеното”, заяви родителката пред журналисти при разглеждане на мярката на Габриела. Съдът ѝ определи 20 000 лв. парична гаранция, като се аргументира със значителните щети, нанесени от нея. Адвокат Орлин Търновалийски обжалва пред по-горната инстанция. “Никъде в закона гаранцията не се обвързва с повредите. В чл. 63 от НПК се посочва единствено, че трябва да е съобразена с имотното състояние на обвиняемия”, посочи правистът. В залата той даде пример, че на шофьорката от магистрала “Тракия” Цвета Таскова, която причини смъртта на 6 души, ѝ били определени 5000 лв. гаранция. Магистратите взеха предвид факта, че Медарова няма трудов договор, и намалиха паричната гаранция на 5000 лева.

Ефект имаше и разкаянието на момичето. “Искрено съжалявам. Искам да бъда при родителите си и да продължа обучението си”, разплака се тя, когато ѝ бе дадена последната дума. След решението на съда излезе видимо облекчена. Не мина и месец обаче и името ѝ отново разбуни духовете. 21-годишната Катя Ангелова, второкурсничка в специалността “Педагогика” в Пловдивския университет, обвини Габриела, че я нападнала без повод и ѝ разкървавила носа със силно кроше. Инцидентът е станал в същия нощен клуб, където по-рано танцувала Медарова. Пострадалата била поканила компания, за да отпразнуват рождения ѝ ден. Малко преди 3 ч сутринта Ангелова отишла до тоалетната със своя приятелка. “Бях пред огледалото, когато вратата на една от кабинките се отвори. Оттам излязоха момче и момиче. После ръка с татуировки се заби в лицето ми”, твърди Катя. От неочаквания удар се свлякла на пода и от носа ѝ потекла кръв. “Полудя ли, защо го направи?”, развикал се на биячката придружителят ѝ. В полицията ударената студентка се видяла с Габриела. Катя твърди, че не ѝ се извинила.

Отново плачела и се разкайвала пред разследващите. Казала, че без да иска е блъснала непознатото момиче с вратата на тоалетната. “Това не е вярно, отваряше се навътре, а не навън”, категорична е Андреева. Заради крошето Габриела се оказа в ареста за втори път, а прокуратурата я привлече към наказателна отговорност за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди и внесе искане в съда за задържане под стража. “По-леката мярка явно не върши работа”, заяви представителят на обвинението Димитър Махмудиев. Защитникът на Медарова пледира тя да остане под парична гаранция, като лансира версията за непредпазливо деяние. Танцьорката за пореден път се разплака, помоли да остане при родителите си и да продължи образованието си. Съдът обаче не се трогна и я прати в пловдивския арест. По думите на адвоката ѝ на делото тя възнамерява да признае, че е налетяла на студентката по хулигански подбуди. Ще приеме и фактите, събрани по случая с помлените коли. Така има шанс процесът да приключи в един ден и да получи условна присъда, намалена с една трета заради съкратения ред на съдебното следствие.