Д-р Бисера Самсонова, д.м., е специалист по очни болести. Работи в областта на съдови, възпалителни и алергични заболявания на окото; съвременна диагностика на глаукома; лазерно и медикаментозно лечение на глаукома; съвременна диагностика и медикаментозно лечение на дегенерацията на макулата, свързана с възрастта и диабетната ретинопатия; лазер-терапия при очни заболявания. Защитила е докторат по невроофталмология, касаещ проблеми в зрението при тумори на хипофизната жлеза. Д-р Самсонова е  един от първите специалисти, внедрили компютърната периметрия като диагностичен метод в България. Член е на екипа, внедрил за първи път у нас микроинвазивната хирургия с очни стентове при лечение на глаукома. Специализирала е в Испания и Словения. 

В какво се изразява синдромът на сухото око? Какво провокира появяването на очна сухота? Какви са симптомите при това състояние? Какво е лечението? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Самсонова.

- Д-р Самсонова, в какво се изразява синдромът на сухото око?

- Синдромът на сухото око се изразява в нарушение на качеството и количеството на слъзния филм. Той е важен фактор за здравето на очната повърхност и доброто качество на зрението. Предназначен е да се разполага като защитен филм върху повърхността на окото, като осигурява постоянно овлажняване на роговицата, необходимо за нейната прозрачност. В слъзния филм се съдържат много имунни фактори, осигуряващи защита на очната повърхност от вирусни и бактериални инфекции. Той има отмивно действие и непрекъснато прочиства окото от попадналите в него прах, частици, алергени от околната среда. Слъзният филм има и подхранваща роля за роговичния епител и конюнктивата. 

Състои се от три слоя, секретирани от различни жлези на окото. Най-близо до очната повърхност е т.нар. муцинозен слой, по средата е водният, продуциран от слъзната жлеза, и най-отгоре на повърхността е разположен мастният слой, произведен от т.нар. мейбомиеви жлези, разположени в клепачите. Мастният слой създава своеобразна защита на водния, като го предпазва от изпаряване и го задържа в окото. Синдромът на сухото око е най-масово разпространеният проблем на съвремието, защото се обуславя от множество различни фактори и може да засегне всички възрастови групи.

 

Д-р Самсонова

- Като казвате, че засяга всички възрастови групи, моля да обясните как и защо възниква очната сухота при младите хора?

- Много е важно да изясним механизма на поява на очната сухота при младите и работещи с компютър хора. Окото, най-нежният орган, е подложено на безконтролна свръхексплоатация. Ние приемаме наличието на зрение за даденост, без да си даваме сметка колко фатални последствия може да има след години прекомерната зрителна работа. 

При нормални условия човек извършва чести неволни мигания, при които се изцеждат жлезите, произвеждащи съставките на слъзния филм, като той периодично се възстановява. Когато обаче работим с часове пред компютъра или гледаме дълго време телевизия, взирането става причина за намаляване броя на миганията. Това става причина слъзният филм върху очната повърхност да се разкъсва, не се възстановява своевременно и се оголват зони от повърхността, които остават незащитени и подложени на външни действия. При хронична, повтаряща се подобна ситуация, след време тези зони от очната повърхност се възпаляват и пораждат усещане за дразнене и зачервяване на очите. По принцип слъзният филм е мазен, вискозно-еластичен. Той позволява при всяко мигане клепачът да се приплъзва върху очната повърхност, без да причинява неприятно усещане от триене. Но при нарушен слъзен филм всяко мигане е съпроводено с усещане за дискомфорт, дразнене, чувство за напесъченост в очите, зачервяване, парене. 

- А какви са причините и рисковите фактори за развитие на очна сухота при възрастните хора?   

- При по-възрастните хора основна предпоставка за развитието на очна сухота са: възрастовите и хормонално обусловени промени в структурата и функцията на мастните жлези на клепачите; употребата на медикаменти; някои заболявания на организма, както и някои естествени физиологични състояния. 

Така например системната употреба на лекарства против високо кръвно налягане, на антидепресанти и контрацептивни средства, както и заместители на хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до синдрома на сухото око. При пациенти с някои автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и болест на Сьогрен, очната сухота е съпътстващо оплакване. 

От физиологичните състояния на организма провокиращи фактори за сухота в очите се явяват напредналата възраст; менопаузата при жените и състоянието на бременност и кърмене. Други причини за очна сухота са заболявания на окото като възпаление на мигления ръб и клепачите, наречено блефарит. При тях се затруднява отделянето на мастния секрет на клепачните жлези, който участва в образуването на слъзния филм. А причината е, че отворите на тези жлези се покриват с фини крустички. 

Туморни заболявания на клепачите, травми, нарушения в инервацията и движението им също могат да причинят сухота. И не на последно място, оперативни намеси върху окото като лазерни корекции на диоптри, операция за перде и други също могат да доведат до очна сухота.

- Д-р Самсонова, понеже сме в разгара на лятото, е задължително да ви попитам имат ли отношение горещият климат и високите температури към очната сухота?

- Да, имат отношение. Всъщност обща за всички възрастови групи предпоставка за очна сухота е горещият климат, сухият въздух и високите температури на въздуха. При тези климатични условия много лесно се отнема влагата от повърхността на окото и очната повърхност се засушава. Симптомите на сухо око винаги се влошават през лятото заради високите температури и горещините, както и през зимата заради наличието на климатици и парно отопление в домовете и офисите. Именно те изсушават въздуха около нас. 

Като цяло общите симптоми на сухота са парене, глождене, зачервяване на очите, очен дискомфорт. Понякога възниква болка при отваряне на очите сутрин. А също и непоносимост към контактни лещи, остри стрелкащи прободни болки в очната повърхност, епизодично замъгляване на зрението, което временно се подобрява при по-агресивно премигване с очи. Понякога възниква и сърбеж. Лечението на синдрома сухо око се осъществява с помощта на капки и гелове, наречени изкуствени сълзи. 

Яна БОЯДЖИЕВА