Всеки знае за Шерлок Холмс. Той е детектив, който решава много сложни и заплетени престъпления. В детството си всеки от нас сигурно е чел някоя история за него, а може би пък сте гледали някои от филмите, направени специално за него.

Е, днес ще ви покажем една загадка, за която ще трябва да влезете именно в ролята на детектив. Този пъзел може да се реши само от 20% от хората на планетата, тъй че е важно да сте изключително фокусирани. 

Сега погледнете внимателно снимката и помислете - това убийство ли е или самоубийство?

За да отговорите правилно на този въпрос, трябва много внимателно да разгледате всички детайли от картинката, за да намерите достатъчно доказателства за версията си.

Е, знаете ли вече правилния отговор?

Нека погледнем картинката отблизо и да видим точно какво се случва на нея. Обърнете, като за начало, внимание на тези подробности:

Местоположението на лампата, химикалките и цигарата в ръката показват, че жертвата е левичар. Пистолетът обаче е в дясната ръка.

Ако мислите, че вече всичко ви е ясно, то грешите, защото има още доста подробности, на които е редно да обърнете внимание.

Например, какво прави толкова висок стол до такъв нисък рафт и прозорец? Колко трябва да се наведе жената, за да пише нормално, докато е седнала на него?

Освен това, очевидно е, че навън е нощ, но лампата не работи. Това не е всичко, тя даже е изключена от щепсела. Сега нека погледнем отблизо и кървавото петно.


Кръвта показва, че когато изстрелът е произведен, жертвата е била на колене - освен нивото на кървавото петно върху стената, е хубаво да се обърне внимание и на пръските, които всъщност сочат нагоре. Тоест изстрелът е произведен от по-ниско положение.


Друг силен аргумент, че това всъщност е брутално убийство е следният: следователите вярват, че когато човек се самоубива, той никога не може да задържи напълно пистолета в ръка си и той винаги пада точно до трупа му. В случая обаче се вижда, че оръжието все още се държи от жертвата.


Ако анализирате всички тези доказателства, то ще ви стане ясно, че картинката изобразява убийство. А вие успяхте ли веднага да решите загадката? Открихте ли още доказателства, за да докажете своята версия?/jenata.blitz.bg