Четири пълни шестици на редовния изпит по български език и литература изненадаха комисията това лято. Обикновено по-добрите кандидат-студенти се явяват в предварителната кампания, обясни председателят на комисията доц. Теофана Гайдарова. Тази година тогава обаче проверяващите писаха само едно пълно 6. 

На редовната дата има още 51 отлични оценки, което прави 6% от писмените работи. Петиците са 183, знанията за толкова са показали 20 на сто от кандидатите. Добра оценка са получили 28% от явилите се на редовния изпит.  С тройка в кампанията участват 217 души, което е 24 на сто от държалите български език и литература, пише "Марица".

Всеки пети се е провалил - 198 кандидат-студенти са скъсани, в резултат на което 22 на сто от държалите редовния изпит отпаднаха от битката за местата в специалностите, за които той е вход. Броят на двойките е обичаен и дори по-малък в сравнение с минали години - в някои кампании делът им е стигал над 25 на сто. 

Темата за есето в последната задача - „Да разбираш всичко, означава да прощаваш всичко”, е провокирала различни гледни точки. Позициите варират от това да не прощаваме до избора да проявим разбиране и пълно великодушие, коментира доц. Теофана Гайдарова. Често в изпитните работи е застъпена тезата, че не винаги, когато разбереш другия, трябва да му простиш. 

В много есета кандидат-студентите са направили препратки към Библията. Други са се сетили за празника Сирни заговезни. Някои извеждат тезата, че прошката не бива да се дава и получава само в един ден.