С три първи копки кметът на Пловдив Иван Тотев и представители на строителните фирми-изпълнители дадоха старт на инфраструктурните лотове на мащабен проект за облагородяване на централните части на града, съобщава Дарик.

„Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по ОП "Региони в растеж" е на стойност 22 млн. лв. Той включва благоустрояване, озеленяване, паркоустройство и рехабилитация на уличната и тротоарната мрежа в пространството между булевардите „Марица-юг”, „Източен”, „Княгиня Мария-Луиза” и „Цар Борис III Обединител”.


Първата копка бе направена до Източната порта на пл. „Александър Малинов”. Улиците ще бъдат изцяло реконструирани и покрити с павета. "Калдъръмът ще се използва за ремонти в Стария град", посочи кметът.

"Сериозен ремонт се предвижда и в района на Житния пазар или пл. „Шахбазян“. Този лот ще бъде изпълнен от „Пътища Пловдив“ АД. Реконструкциите трябва да приключат в срок от четири месеца", съобщи изпълнителният директор на фирмата Маргарита Попиванова.


"Те ще включват цялостна рехабилитация на тротоарните настилки, озеленяване на парковите пространства, нови спортни площадки. Цялото това строителство ще осигури по-високо качество на живот както на пловдивчани, така и на гостите на града", категорична бе Попиванова.


Един от лотовете включва пълна рехабилитация на булевард „Марица-юг” в участъка от Водната палата до бул. „Източен” – махане на паважа, нови тротоари и осветление, както и изграждане на детски и спортни площадки и зони за отдих по южния бряг на реката.