Президентът на Франция Еманюел Макрон ще разговаря в неделя с руския си колега Владимир Путин по време на финала на световното първенство по футбол в Москва, съобщиха от Елисейския дворец, цитирани от Франс прес.

Срещата между двамата лидери беше уговорена снощи по време на кратък телефонен разговор между тях в края на полуфиналната среща Франция-Белгия (1-0) в Санкт Петербург, на която президентът Макрон присъства.

Засега подробностите около срещата не са уточнени, като не е ясно дали тя ще се състои в Кремъл или на стадиона, където се очаква президентът Путин да наблюдава финалната футболна среща.

Путин и Макрон ще разговарят в навечерието на срещата на руския лидер с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки - първа историческа среща на високо равнище между двамата държавни глави, отбелязва БТА.

Малко по-рано днес президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че отслабването на трансатлантическите връзки ще струва в дългосрочен план много по-скъпо на членовете на НАТО.

Макрон "призова" лидерите на останалите държави от пакта "да не отслабват алианса", по време на първото заседание в рамките на срещата на върха, която беше открита в ранния следобед в централата на НАТО в Брюксел.

Закритото заседание започна в "по-скоро добра и конструктивна атмосфера", подчертаха от Елисейския дворец.
В краткото си изказване там френският президент предупреди, че липсата на единство в НАТО "в крайна сметка ще бъде причина за още по-големи разходи" за членовете му, изправени пред "още по-несигурна обстановка" в Европа.

Макрон заяви, че макар медиите да говорят много за разединение, "НАТО демонстрира способността си да действа и да успокоява" и, че "реакцията на съюзниците беше в съответствие с предизвикателствата, поставени от стратегическата среда" през последните години.

Що се отнася до бъдещето на организацията, Макрон настоява за четири приоритета: "доверие в средствата за колективна защита", "ефективност в борбата срещу тероризма и в операциите", "съвременно управление на ресурсите", в което НАТО трябва да е образцова, и "единство на алианса", уточниха от френското президентство.

2025 г. военните разходи да достигнат 2 процента от БВП, както се ангажираха страните членки на алианса.
Макрон изтъкна също "усилията, положени в рамките на "Европа на отбраната", по-специално инициативата за намеса, поета наскоро от 9 държави от ЕС, сред които е и Франция.