НАТО официално покани Република Македония да започне преговори за присъединяване към алианса, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание от двудневната среща на държавните и правителствените ръководители от пакта в Брюксел.

Той все пак уточни, че западната ни съседка ще стане част от алианса едва когато приключат процедурите около утвърждаването на споразумението между Скопие и Атина.

"Поздравяваме Атина и Скопие за договора помежду им, съгласихме се да поканим правителството в Македония да започне преговори за присъединяване и при финализиране на споразумението страната да влезе в НАТО като 30-та членка", обяви Столтенберг и уточни:

"Ако хората в Бившата югославска република Македония не подкрепят споразумението, страната няма да бъде приета в алианса. Няма как хем да не се смени името, хем страната да бъде приета в НАТО. Хората трябва да вземат решение. Необходимо е да бъдат преминати националните процедури", подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО реагира с усмивка на съобщенията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал държавите в пакта да влагат в отбранителни способности четири процента от своя БВП. Попитан на пресконференция за предложението на Тръмп днес зад закрити врата, Столтенберг се усмихна и каза, че ще се съсредоточи в това, което е било прието, а не което е било предложено.