Британският регулатор на данните заяви, че ще глоби Фейсбук половин милион паунда (660 000 долара) за това, че социалната мрежа не е защитила данните на потребителите. Направено е разследване дали с личната информация е било злоупотребено от кампании от двете страни на британския референдум за 2016 г. в ЕС, съобщава БГНЕС. 

Разследване от Службата на комисаря по информацията (ICO) се фокусира върху гиганта в социалните медии от началото на годината, когато се появиха доказателства, че приложение е било използвано за събиране на данни на десетки милиони потребители на Facebook в целия свят.

В доклад контролният орган заяви, че планира да наложи на Фейсбук наказание с максималната сума, която е предвидена за нарушения на Закона за защита на данните. Разследването на Службата на комисаря по информацията (ICO) заключи, че Facebook е нарушила закона, като не е защитила информацията за хората и твърди, че компанията "не е прозрачна за това как данните на хората са придобити от други хора".

От Фейсбук признаха, че данните на 87 милиона потребители може да са били похитени от британската консултантска фирма Cambridge Analytica, която е работила за кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. Cambridge Analytica, която отрича обвиненията, след развихрянето на скандала около некоректните ѝ действия, подаде иск за доброволен банкрут в САЩ и Великобритания.

През май Европейският съюз обяви строги нови закони за защита на данните, позволяващи на регулаторите да налагат на дружествата глоба до 20 милиона евро или 4% от годишния световен оборот.