215 хиляди лева са откраднатите пари при взривяване на банкомата в клон на ДСК в ЖР Тракия, а престъплението е извършено от двама молдовци, уточниха от полицията, цитирани от trafficnews.bg. 88 хиляди за намерени, а останалите 127 хиляди липсват. 

Полицията е задържала само единия престъпник, като той е в ареста за 72 часа и предстои прокуратурата да внесе искане за постоянно задържане под стража, посочи наблюдаващият прокурор Румяна Калеева. Той е криминално проявен и издирван от молдовските власти. Неговият партньор обаче е избягал и е напуснал страната. Имената и на двамата ще бъдат проверени в системата на Европол. Към момента обаче няма информация къде е вторият обирджия.

Оказва се, че двамата са извършили и обира на банкомат в София. Използвали са същите способи, както и същата кола, чиито номера са били крадени. Интересното е, че при взрива на банкомата в Пловдив е използван пропан бутан, което е по-нетрадиционно, тъй като ацетилен. При използването на газа има голяма опасност извършителите да се самонаранят.

"Стигнахме бързо до неутрализирането на тази група. Те извършват престъпления и бързо напускат страната, която прави бандата трудна за задържане. Помогна ни видеонаблюдението, изградено в големите градове", посочи главният секретар на МВР Младен Маринов. Оказва се, че колата на мъжете е открита на територията на Бургас, а молдовецът е задържан на автомивка, където се е опитвал да прикрие следите по возилото.

Част от парите, липсващи от банкомата, са обгорели във взрива. Друга част, около 88 хиляди лева, са открити у заловения. Мъжете са опитали да пласират парите в различни чейндж бюра.

Мъжете, извършили престъплението, са млади, около 22-годишни, и са пребивавали в различни градове в България - основно София, Варна и Бургас. Според разследващите е нямало вътрешен човек в България, който да им е помагал.

Локацията на ударените банкомати била добре подбирана - в близост до магистрали.