Гърция, която получи аплодисменти от Москва за отказа си от солидарност  по случая “Скрипал”, изгони двама руски дипломати и забрани на други двама да се завръщат в страната. На практика така 4 руски шпиони станаха “персона нон грата” в южната ни съседка, която българските рашисти обичат да дават за пример като образец на лоялност към Кремъл сред нашите съюзници по ЕС и НАТО.

В предоставената на гръцките медии информация властите надхвърлят обичайните рамки на дипломатическата куртоазия, характерна понякога в такива случаи, обосновавайки доста конкретно причините за експулсирането на руските шпиони под дипломатическо прикритие. По този начин Атина парира в зародиш очакваните руски реакции, давайки да се разбере, че чашата на търпението й е преляла. Нещото повече, Гърция предупреди, че при реципрочни мерки от руска страна това ще доведе до задълбочаване на кризата между двете страни, заявявайки, че гръцките дипломати в Русия не се занимават с нищо подобно на онова, което са вършели прогонените руснаци.

Беглият прочит на разобличените действия на руските шпиони в Гърция включва опит за подкупване на държавни служители. Взимането на подкуп е престъпление навсякъде по света, а че руснаците са били готови да документират  престъплението, с което на практика да вербуват подкупените, можем да не се съмняваме.

От руските шпиони може да се очаква да събират данни от военно-стратегически характер в една враждебна според руската доктрина натовска държава, данни за това обаче са “спестени” в гръцките медии. Те посочват, че руснаците са се опитвали чрез подкупи да придобият влияние в общини, сред митрополити в гръцката православна йерархия.

Особено интересна за България би трябвало би трябвало да бъде разкритата от гръцките служби руска намеса в опитите за налагане на руско влияние на полуостров Света гора, където монашеската република Атон приютява 20 манастира.  Християнинът от КГБ Владимир Путин обича да се прави на хрисим православен в тази обител. 

НА СНИМКТА: Путин в Атон, откъдето посещението му се предава на живо от руските телевизии в Русия

 

 

 

Неговите хора са настъпили също гръцката чувствителност и по темата за името на Македония – как точно, не знаем, но знаем, че този въпрос е приоритетен и за България като пряко заинтересована държава съседката ни да не бъде дестабилизирана. Русия вече беше уличена в цитирана от “Вашингтон пост” информация на ФБР в подклаждане на вътрешното разделение в Македония. Явно не само в самата Македония  руските “дипломати” наливат масло в този огън.

Разпространената през юни 2017 г. информация на американския вестник  посочваше София като център на руския шпионаж, действащ за дестабилизирането на Македония. Българските власти мълчаливо се съгласиха с този факт, който така и не беше коментиран у нас на институционално ниво. 

След като президентът Радев и премиерът Борисов се състезават да се извиняват на Путин за недостатъчното, според тях, старание на България в ухажването на руските интереси, не можем да очакваме “ентусиазъм” в съпротивата надолу по веригата от страна на институциите, призвани да охраняват националната ни независимост. Това което виждаме, е тяхното затваряне на очите пред руската намеса и отваряне на вратите пред нея.

 

Share on Facebook