Благополучно завърши напрегнатата операция по изваждането на футболистите и треньора им от пещерата в Тайланд, където бяха в капан над 2 седмици. Всички 12 момчета и 25-годишният треньор на местния футболен отбор “Дивият глиган” бяха извадени живи и здрави и настанени в болница. Поради опасения от инфекция те ще останат под карантина най-малко 7 дни.

До момента спасените деца не са се появявали пред камери. Според лекарите им, цитирани от в. “Банкок пост”, те са “добре, но ужасно гладни” Тайландските пехотинци, които ръководиха спасителната операция, потвърдиха във фейсбук във вторник, че “12 диви глигана и треньорът са извън пещерата. Всички са в безопасност. 4 жаби остава да бъдат извадени”. Местни медии посочват, че пехотинците визират лекаря и тримата пехотинци, помагали на момчетата. Малко по-късно те бяха измъкнати и операцията официално приключи.? Третият ден от спасяването започна в 10,08 ч местно време, като в пещерата се намираха 4 деца и треньорът. Въпреки проливния дъжд условията в пещерата не били променени значително.

19 водолази вадиха петимата един по един

След успешните първи два дена, при всеки от които вадеха по 4 момчета, водолазите бяха натрупали опит и всичко вървеше гладко. Първата операция отне 11 часа, втората - 9, а третата - 8. Водолазите трябваше да преминат заедно с децата няколко километра в мрак и кални реки, като всяко момче бе придружавано от двама гмуркачи. Нито едно от тях не можеше да плува и се наложи да минат бърз курс. В спасителната акция участваха над 100 души. Един от въпросите, отправен към тайландските власти във вторник, бе как са били упоени момчетата, за да бъдат изведени успешно. Според премиера става дума за медикаменти, които им помагат да не изпаднат в паника и каквито той сам ползва, а не за упойка, както съобщиха медии. Часове преди началото на спасителната мисия във вторник на място пристигна и Илон Мъск Милиардерът лично докара миниподводница, изобретена само за дни от инженери от неговата “Спейс Екс”. Мъск пусна в инстаграм видео със спасители от вътрешността на наводнената пещера. По-късно бе съобщено, че подводницата няма да се използва. “Макар технологията да е добра, не е практично тя да се използва за тази мисия”, заяви шефът на операцията. В крайна сметка шефът на “Спейс Екс” остави машината в Тайланд, за да се използва при нужда в бъдеще. Четирите деца, спасени в първия ден, вече са станали от леглото и са видели родителите си.

Очакваше се вторите да се срещнат със своите във вторник, но от дистанция - заради карантината те все още комуникират през стъклена преграда. Две момчета са с инфекции на дробовете, но като цяло групата е в добро здраве. Като предпазна мярка те още носят слънчеви очила, тъй като са прекарали 2 седмици в абсолютен мрак Спасените футболистчета няма да могат да се възползват от поканата на ФИФА да гледат финала на мондиала в Москва на 15 юли, предаде АФП. “Те не могат да отидат. Трябва да останат в болница за известен период”, каза представител на властите. Психолози предупреждават, че на децата може да им отнеме време да се върнат към нормалния си живот след травмата, която са преживели за две седмици в пещерата, обяснява Би Би Си. Някои от тях може да страдат от посттравматично разстройство или други подобни състояния, разказа психолог. Иван Караджич от международния спасителен екип похвали момчетата за смелостта им пред Би Би Си.

“Изобщо не е нормално дете на 11 години да се гмурка в пещера Правят го в изключително опасна обстановка, без никаква видимост, а фенерчетата са единствената светлина. Естествено, боим се да не се паникьосат. Има и възможност екипировката да поддаде... Не мога да повярвам колко са хладнокръвни тези дечица. Невероятно силни деца!” 12-те деца от футболния отбор “Дивият глиган” на възраст между 11 и 16 години и треньорът им бяха блокирани в наводнена от дъждове пещера в Северен Тайланд от 23 юни. На 10-ия ден те бяха открити, отслабнали и гладни, от двама британски водолази. След ускорен курс по плуване и гмуркане същинската част от спасителната операция започна в неделя и продължи до вторник. В неделя и понеделник спасителите извадиха по четири момчета, а вчера - последните четири и треньора. Пещерата ще остане затворена за туристи за известно време - най-малко до края на дъждовния сезон, каза премиерът на Тайланд Прают Чан Оча. След това ще бъде под постоянно наблюдение.