Премиерата на “ Измамата “Сан Стефано” се състоя хибридно – част от нея протече на закрито ( поради опасения, че небето пак ще протече), а на финала и в градината на хотела, който предостави територията си за целта.

 

 

Залата с 200 седящи места се оказа прекалено тясна и атмосферата поради тази причина беше не само задушевна, но и задушаващо топла…Горещ комплимент за автора под формата на многобройно присъствие на стотици читатели!

 

 

 

 

Изглежда нито летният отпускарски сезон, нито небесните капризи не успяха да помрачат празника.

“Измамата “Сан Стефано” направи прощъпулника си пред публика. Остава да видим как прохождането й ще се отрази на обществения дебат по въпроса за преосмислянето на манипулираната ни история в полза на руската интерпретация, според която българите трябва да знаят само онова, което на руските пропагандатори и българските им помагачи искат да извадят от контекста на събитията преди 140 години и да го представят като повод и в днешно време Кремъл да изисква от България безпрекословно подчинение и преклонение.

Едно е сигурно на този ранен етап: “Измамата “Сан Стефано” изпревари замислената от Руския институт за стратегически изследвания ( РИСИ) книга, в която бившият служител на тази руска шпионска централа Сергей Пинчук се кани да представи като “баща на българската нация” руския посланик в Цариград Николай Игнатиев, автор на преднамерено скалъпената измама от Сан Стефано, върл враг на всякакво свободолюбие и прононсиран антисемит, баща на първото в света антисемитско законодателство, изпреварило нацисткото с половин век, създадено от него като министър на вътрешните работи на Русия през 1882 г.

 

Както е прието да се казва след завършването на една творба, авторът благодари на всички, които помогнаха за нейното раждане. И най-вече на съпругата си за търпението и такта!

Share on Facebook