Плодовете и зеленчуците са източници на витамини и микроелементи, които трябва да се консумират ежедневно. Но това, което купуваме в магазините и пазарите, може да съдържа химикали и пестициди. Градинарите пръскат растенията с тези средства, за да увеличат добива и да ги защитят от вредители.

Напълно да се отървете от пестициди в зеленчуци и плодове е трудно, но е възможно да се намали значително тяхното съдържание! Най-голямо количество вредни вещества има на повърхността на зеленчуците и плодовете.

 

 

Как да намалим количеството пестициди

Диетологът Гайл Алеман съветва след като зеленчуците и плодовете са добре измити, да ги поставите за няколко минути в разтвор от ябълков оцет. За да направите това, смесете водата с ябълков оцет (10: 1).

След това внимателно изтъркайте продукта и внимателно го измийте под течаща вода. Този метод не е подходящ за измиване на повечето плодове, защото кожата им е много нежна.

 

Вижте също този видеоклип, в който се демонстрира метод за идеално пречистване на плодовете и зеленчуци и зеленчуците от вредни химикали. Няма нищо сложно в това! Нуждаете се само от сода, вода, и оцет.