Сред чудесата ( от усилия да се харесат на чужденците), свързани с футболното лято в Русия, домакините предлагат като атракция мрачни страници от съветското си минало без следа от негов критичен прочит. 

В град Самара, един от градовете в Русия, които едва ли биха били посетени от тълпи чужденци от разни континенти, ако не се играеха мачове там в рамките на световното първенство по футбол, властите осигуряват “екзотично” запознаване с едно от убежищата на Сталин през Втората световна война ( наричана в Русия и днес “отечествена” заради неудобното обстоятелство, че за СССР войната става факт близо две пълни години след като Сталин развързва ръцете на Хитлер да я започне срещу Европа).

Агенция Ройтерс разпространи фотогалерия от снимки, на които се вижда бункерът, в който се е криел Сталин в Самара. По нищо не личи убежището му да носи отпечатъка на осъждането на диктатора. С други думи, това е атракция за неговите фенове в самата Русия на първо място, където култът към Сталин систематично се възражда.

 

 

 

Една от снимките показва и друг детайл, който с малко думи обяснява много за руския управленски манталитет. На масата, на която е заседавал вождът, се мъдри надпис на руски, който не просто предупреждава посетители да не преминават отвъд заградителната лента, но и заплашва нарушителите, че се води виодеонаблюдение.

Нищо подобно не пише в превода на английски относно наблюдението. От което едва ли следва, че на чужденците е позволена честта да поседнат край тази маса. Просто по презумпция уредниците на музея се карат на руснаците, заподозрени в лоши намерения ( от прекомерна любов към Сталин), в каквито чужденците, както изглежда, не биват подозирани.

Share on Facebook