Нашият премиер Борисов, за чиято първична политическа интуиция ласкателите му хълцат от възторг редовно, се опита да се разграничи за първи път категорично от Мути ( както в германия наричат фамилиарно “мама” Меркел). Явно смяташ, че няма да я бъде като канцлер и до края на седмицата коалицията й ще се разпадне, поради което геополитикът от Банкя побърза да се разграничи от нея.

Не щеш ли, тя пак си стъпи на коалиционните крака. Разбра се снощи с коалиционните си партньори по въпроса за приема на бежанци и поредните пророкувания за нейното политическо погребение отново се оказаха преждевременни. А разграничаването на Борисов потвърди някои прогнози ( на автора на тези редове), че той ще предаде и най-ухажваните западни съюзници стига да сметне това за изгодно за собственото си оцеляване във властта.

Ето два цитата, от които е видно, че Борисов няма да се поколебае да избере Матушката пред Мути, присламчвайки се към популистката вълна в Европа, на която в Москва гледат като с умилението на загорял от жажда казак към шише водка.

“Много съм европеец, но българите са ми на първо място”, изрече в странство нашият премиер, плагиатствайки от прословутата реплика на президента Петър Стоянов на руски журналист за любовта му към Русия, казвайки, че я обича, но обича повече България. Сега Борисов казва на практика, че обича Меркел, но повече обича собственото си оцеляване във властта, яхвайки вълната на т.н. консерватизъм, аплодирана от Кремъл.

За да подчертае, че не става дума за изпусната реплика, Борисов доразви мисълта си по следния начин:

“Ако някой има нужда от тези мигранти и ги заяви, ние сме ги регистрирали, да ги вземе. Ако не, защо ние без да бъде решен въпросът с платформите, с външните центрове, трябва да бъдем наказани? Парите не са изобщо проблем. Биха дали и милиарди, който се съгласи да ги издържа. Не са проблем парите в случая, а политическата криза на тази тема в Европа“.

Както се вижда, за Борисов не парите ( на ЕС), а политиката, която му осигурява дълголетието на управляващ, е по-важното. Ето защо той е готов да се орбанизира – да е по-близо до Орбан и неговия модел на “консервативно” властване, отдалечавайки се от либералната Меркел. Защото смята, че в момента това печелившата тактика е “по-близо до Матушката, по далеч от Мути”.

НА СНИМКАТА: Борисов в процес на орбанизацията си покрай Орбан

Share on Facebook