Македонският премиер Зоран Заев заяви, че ще си подаде оставката, ако референдумът не успее, но е сигурен в успеха на допитването, предава македонският телевизионен канал 1TV, цитиран от „Фокус“.

„Да, ще напусна, ако референдумът не успее, но съм толкова сигурен, че ще успее. Очаквам сериозни проценти - 75-85 процента, съобразно това, какви са процентите на гражданите, които са заявили, че са за ЕС и НАТО“, каза Заев в отговори на въпроси от граждани до 1ТВ за това дали ще си подаде оставката, ако не успее референдум за името.

„Гражданите нямат какво да изберат, нямат друга алтернатива. Те трябва само да потвърдят, че искат Македония да бъде член на ЕС и НАТО“, категоричен бе Заев.

Премиерът каза, че все още не мислил за въпроса за референдума, но това ще бъде свързано с ЕС и НАТО и разбира се с решението за името.

На въпрос, дали мисли да върне качествените кадри в администрацията, особено в сферата на евопейските проекти, Заев каза, че всеки ден текат конкурси, обявени от институциите.

„Ние не спестяваме пари за качествен персонал – каза македонският премиер. - За първи път институциите търсят персонал, а не списъци от партии. Това е правилната стъпка за Македония. Искаме да върнем всички. Тези, които умеят да правят европейски проекти бягат от администрацията - не искат да работят за 500 евро заплата, работят като консултанти за 1  500 евро“.