Вчера отборът на Локомотив Пловдив до 15 години претърпя тежка загуба от Левски на Лаута с 0:4 в първия полуфинал на Републиканското. "Полуфинал на Републиканско!" Това словосъчетание не е използвано в комплект с името на черно-белия тим от 10 години! 10 години на Лаута чакаха достигането до този етап на надпревара в някоя от възрастите, в която тя се провежда. Точно за това момчетата на Даниел Димитров, а и самият той трябва да бъдат поздравени и подкрепени, въпреки почти сигурното отпадане от надпреварата. На реванша на Герена U15 на Локо Пд няма какво да губи. Те могат само да спечелят още уважение и респект от съперниците. Уважение, което заслужиха с елиминирането на Черноморец и Ботев Пд. Елиминации, които малко хора очакваха да се случат. Три поредни мача на основния терен на Лаута момчетата от Локо U15 напълниха Централната трибуна. Нещо, което не винаги, се отдава дори на мъжкия отбор.

Старши треньорът Даниел Димитров отказа да говори пред Glas.bg преди старта на елиминационната фаза в шампионата. Той заяви, че ще дава изявления след края на мачовете. Искаме, не искаме, уважихме това негово желание, но явно тази му "тактика", донесе нужното спокойствие в съблекалнята на неговия тим. Сега ще се възползваме от неговото желание да говори след, а не преди мачовете:

- Г-н Димитров, доволни ли сте от достигането до тази фаза на турнира?

- Да, няма как да не съм доволен. До колко разбрах до подобна фаза за Републиканско първенство набор на Локо Пд отдавна не е достигал.

- Вие изненадан ли сте от представянето на момчетата срещу Черноморец и Ботев?

- Не, няма как да съм изненадан. Аз знам възможностите на тези момчета. Имахме и късмета да се паднем на осминафиналите и четвъртфиналите с отбори от нашата регионална група. Отбори, които аз добре познавам. Срещу тимове, с които не бяхме играли през сезона щеше да е доста по-трудно. Така че и шансът бе на наша страна в този аспект. Мисля, че надиграхме и Черноморец, и Ботев, и заслужено ги елиминирахме, макар и резултатите в цифрово изражение да не говорят категорично за това. Представихме се по-добре от тези отбори и продължихме напред в елиминационната фаза.

- Какво не се получи в мача с Левски?

- Много неща не се получиха в този мач. Подканях постоянно момчетата да излязат по-напред, да играем по атакуващо, но явно в този мач те бяха по-притеснени. Не искам да звучи и като оправдание, но доста момчетата имаше болни, а някои играят от няколко мача и с контузии, като вратарят ни и централният ни нападател например. Двама основни футболисти пък въобще не играха заради контузия и гнойна ангина.

- Предстои реванш, каква ще е нагласата за него след тежкия резултат за Локо Пд на Лаута?

- Отиваме да играем за нашата чест и за името на Локо Пд, и ще дадем всичко от себе си. Какво ще стане, ще е ясно след последния съдийски сигнал.

- Каква бе формулата за достигането до тези полуфинали, каква е тайната ви?

- Работа, работа и само работа. Това е формулата ми, аз тайни нямам. Задачата ми бе да накарам тези момчетата да повярват в мен като треньори и в себе си, защото неотдавна бе взето решение този отбор да се закрие...

- Момент! Кога и от кой бе взето това решение?

- От предишния шеф на школата г-н Иван Маринов. Бе взето решение това лято този тим да се разформирова и Локо Пд да няма отбор в U16. С идването на Димитър Палазов обаче това решение бе променено. Той успя да убеди ръководството, че клуба трябва да повярва в тези момчета, че те имат нужните качества да носят емблемата на Локо Пд и да представляват тима в U16. Ето, че те се отплатиха за доверието, което им гласуваха Палазов и ръководството, след като решението този отбор да бъде закрит бе преразгледано.

- Какво е според вас бъдещето на този набор на Локо Пд, върху какво трябва да се работи и къде тези момчетата имат да наваксват спрямо водещите тимове?

- Видя се от вчерашния мач, че конкретно на Левски отстъпваме физически. Върху това ще трябва да се работи.

- Кои са предимствата в този набор, кои са нещата, с които вие разполагате, а другите не притежават?

- Сърце!

- Много се изговори и изписа за промените, които се правят в школата на Локо Пд. Вие също по всяка вероятност ще бъдете "засегнат" от тях. Какво мислите за нововъдението в Локо Пд със смяната на треньорите на наборите всяка година?

- Решението е на ръководството на тима и аз няма какво да го коментирам, а и едва ли имам право да го правя. Димитър Палазов ми е гласувал доверие и показа, че ще разчита на мен като треньор, така че аз ще гледам да си свърша работата, за която съм в Локомотив Пловдив.

- Трудно ли ще е за треньорите да започват с нови отбори всяка година?

- Защо да е трудно? Ние работим - да преподаваме футбол. Да учим децата и юношите. Дали ще е на един отбор или на друг, каква е разликата? Работата ни е да работим с юношите на Локо Пд и да ги развиваме. Пак казвам, че след като ми е гласувано доверие да правя това, аз всеки ден ще се старaя да го оправдавам.

- Какви са плюсовете и минусите на вече станалата прословута система за работа на Динамо Загреб, към която се стремят на Лаута?

- Тепърва ще си изграждам впечатления за тази система на работа. Аз съм треньор едва от 2 години.

- Ясно ли е кой набор ще поемете Вие?

- Да, има яснота, но нека ръководството обяви това.

- Ще продължите, предполагам, да следите отблизо изявите на момчетата ви, които следващия сезон ще са в U16. Какъв съвет ще им дадете?

- Разбра се! Всеки един момент, в който имам възможност аз ще гледам техни мачове и тренировки. Ще ги посъветвам да се трудят усърдно и да продължат да гонят целите си, за да докажат, че са едни от най-талантливите момчета в школата на Локо Пд.

- Какво да очакват от вас юношите или децата от набора, който ще поемете след няколко дни? На кои аспекти наблягате най-много в работата си?

- Аз не робувам на родители или на странични фактори. При мен всички деца получават еднакъв шанс. Първата ми и основна задача ще бъде да накарам тези футболисти да повярват в мен като треньор. Когато постигнем това, ще е по-лесно.

- Излъчихме на живо 4 от 5-те ви мача до този момент в елиминационната фаза! Това, че срещите  се дават на живо мотивира ли играчите, разговарят ли те на тази тема?

- Мисля, че това мотивира юношите. Няма как да е другояче, като знаят, че предават мачовете им в интернет. Това е едно уважение към тях и техния труд. Признание...

- Ръководството също показаха уважение към отбора - 3 поредни мача на Централния терен...

- Да, вече казах, че ръководството показа, че уважава и цени тези деца с решението им да ги запази като отбор.

- Нещо искате ли да кажете, което не ви попитахме?

- Искам да благодаря на децата, за това което постигнахме заедно и нека да знаят, че съм горд със тях. Благодаря им че имах възможност да бъда техен треньор.