САЩ са казали на сирийските терористични групировки да не очакват военна помощ срещу силите на сирийското правителство, които са подкрепяни от руските Военно-космически сили и които в момента провеждат мащабна офанзива в провинция Дераа, в близост до границата на страната с Йордания и Израел, предава Reuters, цитира "Фокус".

В копие от писмо, изпратено от Вашингтон до главатарите на няколко групировки от "Свободната сирийска армия" в Югозападна Сирия, видяно от журналисти на американската агенция, се казва, че американското правителство иска "да не базирате решенията си на предположението или очакването за наша военна интервенция".

По-рано САЩ предупредиха сирийския президент Башар Асад и неговия съюзник Русия, че нарушения на режима на примирие в зоната за деескалация, договорена от Кремъл и Белия Дом миналата година, ще има "сериозни последствия" и обещаха "твърди и съответни мерки", припомня Reuters.

Това възбуди надеждите на подкрепяните от Запада групировки за възможна американска военна намеса, обяснява американската агенция, в случай, че неколкодневните въздушни бомбардировки на сирийската армия се развият в пълномащабна офанзива в югозапада.

В посланието от САЩ, се казва, че бунтовниците трябва да вземат сами решението за това какво ще правят в лицето на настъплението на сирийската армия на базата на това, което смятат, че е най-добро за тях и за техните хора.

"Ние, в САЩ, разбираме трудната ситуация, в която сте изпаднали и продължаваме да съветваме Русия и сирийския режим да не предприемат военни действия, които нарушават примирието", пише още в американското послание.

САЩ подкрепяха "умерените" групировки в "Свободната сирийска армия" със стотици милиони долари под формата на оръжия и месечни заплати в хода на седемгодишната война, в рамките на военна програма под шапката на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Анализаторите вярват, че субсидиите са спрени, след като американският президент Доналд Тръмп миналата година реши да спре действието на "проекта".