Гръцкият премиер Алексис Ципрас прослави сключването на договора с министрите от еврозоната, обръщайки се към функционерите от своя кабинет с вратовръзка. Това е първият случай, в който той носи този аксесоар пред обществото, пише скопското електронно издание „МКД“, цитирани от "Фокус".

„Малко ми е тежко, но ще свикна“, заяви министър-председателят на Гърция.

Завършвайки своята триумфална реч, в която изброи редица успехи, за които каза, че са постигнати от неговото правителство от януари 2015 година, Ципрас свали вратовръзката.

Миналата година гръцкият премиер стана първият западен лидер, който се яви на официална среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия Дом, отбелязва „МКД“.

Като бивш лидер на младежка комунистическа организация, Ципрас никога не е носил вратовръзка в своята политическа кариера, тъй като тя за него е свързана с естбалишмънта, който той е презирал много, продължава македонската медия.

„Той беше млад левичарски лидер. Вратовръзките не се вписват в този профил. И в определен момент, това стана политическа позиция“, коментира по-рано източник от гръцкото правителство.

Според слуховете, Ципрас за последен път носил този аксесоар, докато служил в армията – през 2004 година.

През 2015 година, непосредствено преди да стане премиер, журналистите го попитаха дали отговорностите на неговото ново работно място ще го накарат да приеме по-формален стил на обличане. Ципрас, който дотогава носеше само всекидневни ризи и панталони, отговорил, че няма да сложи вратовръзка, „докато не се намали гръцкият дълг“.

През февруари 2015 година, само няколко дни, след като левичарят дойде на власт с обещанието да извади страната от плановете за строги икономии, тогавашният италиански премиер Матео Ренци му подари вратовръзка.

Все пак, според снимките, вратовръзката, която му бе подарена от Ренци е с тъмен цвят, а Ципрас носеше червена вратовръзка, идентична с тази, която му подари македонския му колега Зоран Заев на подписването на договора за името миналия уикенд край Преспанското езеро.