Фондация „Дом за Пловдивската опера“ предлага на община Пловдив да събори Партийния дом и да предостави  освободения терен за построяване на Център за музикално - сценично изкуство. Става дума виското тяло -  собственост на общината, а не за Концертна зала, която е  държавна.

Предложението е адресирано до кмета Иван Тотев и до Общинския съвет. От фондацията припомнят, че  преди 2 години местният парламент е  взел решение да бъде построен Оперен театър, обсъждани са и няколко възможни терена, но реално развитие по темата няма.

Част от мотивите на фондацията са , че  „Високата сграда в центъра на Пловдив винаги е била спорна като архитектурно и градоустройствено решение,  експертиза е показала, че  не е сеизмично осигурена, не на последно място  - мястото на Пловдивксата опера е в центъра на града.

Арх. Илко Николов -  член на Съвета на фондацията, бивш главен архитект на Пловдив сподели, че идеята е била разглеждана на обществените дискусии, организирани от фондацията, а е споделяна и от кмета Тотев.

Според него не е невъзможно ремонтът на Концертна зала да е първа фаза от осигуряване на сграда на операта, а  новата сграда до нея да е продължение към цялостното решение.

Арх. Николов, сподели, че той и колегите му се надяват предложението да  провокира обществена дискусия и ако се постигне съгласие да се пристъпи към действия.