"Армията разполага с един снегорин, за да се справи с бедствия в планинските региони." Това заявява министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Наред със защитата на родината, една от мисиите на българската армия в мирно време е свързана с овладяването на последствията от природни бедствия." Министър Каракачанов констатира, че техниката, с която разполага МО, е морално остаряла и недостатъчна, информира БГНЕС.

"Към настоящия момент Сухопътни войски разполагат с един брой роторен снегорин, който е произведен през 1964 г. и е в състава на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия – Смолян", отбелязва военният министър.

"Придобиването на ново оборудване, включително и на роторни снегорини, с цел повишаване на способностите на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия може да се реализира след планиране на необходимите финансови средства в съответствие с „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от Брутния вътрешен продукт на Р България до 2024 г.", добавя Каракачанов.

Той признава, че в момента Министерството на отбраната няма планирани финансови средства за повишаване способностите на посочените формирования по трета мисия на въоръжените сили и закупуване на роторни снегорини.